/ - Фото: Илустрација
11/02/2022 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Откријте зашто је целер добар за ваше здравље

Једна шољица сјецканог целера садржи и 29,6 микрограма витамина K

Иако се углавном састоји од воде што значи да није баш препун витаминима и минералима, према нутриционистима целер и у стабљикама и у листовима има храњивих супстанци, али оно чега има у изобиљу је витамин K који је кључан за правилно згрушавање крв и изградњу костију.

Такође, целер садржи и топива и нетопива влакна која помажу раду цријева и нужна су за редовну пробаву и правилан рад црева, а не садржи штетне калорија. На примјер, једна шољица сјецканог целера укупно има око 14 калорија.

Иако организму не обезбјеђује много микронутријената, стручњаци истичу да су хранљиве супстанце које целер садржи итекако вредне пажње.

Један од разлога је што садржи антиоксидансе као што су бета-каротен, Ц витамин и флавоноиди, као и кофеинску киселину која се налази и у кафи, чају и вину.

Ипак, оно због чега нам је целер најкориснији су његова влакна и "добре" бактерије које садржи, а које су задужене за бројне пробавне функције као што су разградња хране, апсорпција хранљивих супстанци и контрола цревне упале.

Осим тога, целер је одличан за здравље срца јер садржи једињења фталиде за које се показало да имају благотворан ефекат на крвни притисак.

Тачније, фталиди, каже она, опуштају крвне судове, чиме се побољшава проток крви у срце и друге виталне органе, па се смањује високи крвни притисак који је главни фактор ризика од срчаних болест.

Још један фактор ризика од срчаних болести на које утиче целер је холестерол, и то опет захваљујући својим влакнима која се вежу за вишак холестерола у пробавном тракту, а због влакана је изврстан и за смањење шећера у крви.

Његова топива влакна успоравању пробаву шећера, што спречава нагли скок шећера у крви и тако смањује ризик од дијабетеса типа 2.

Једна шољица сјецканог целера садржи и 29,6 микрограма витамина K, што је трећина препоручене дневне количине за жене (90 микрограма) и четвртина за мушкарце (120 микрограма).

Тај витамин је између осталог потребан за стварање остеокалцина, протеина који утиче на снагу костију јер је задужен за таложење калцијума у њима.

Осим што је пун воде, целер садржи и два електролита која помажу у одржавању нормалне равнотеже течности у ћелијама, па довољан унос целера помаже хидратацији и обезбјеђује да тијело добије довољно потребне течности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:26