Пет знакова да тијелу недостаје витамин Е / - фото: SHUTTERSTOCK/LESZEK GLASNER
17/04/2022 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пет знакова да тијелу недостаје витамин Е

Уколико имате недостатак витамина Е, постоје кључни симптоми на које би требало да обратите пажњу, каже доктор опште медицине Кристен Елизабет Холц

Већина људи не пати од недостатка овог витамина, он се обично јавља код оних који не могу да апсорбују хранљиве материје из хране као што су особе које пате од Кронове болести или цистичне фиброзе.

Али, како каже доктор опште медицине Кристен Елизабет Холц, уколико имате недостатак витамина Е, постоје кључни симптоми на које би требало да обратите пажњу.

1. Слабост

Уколико не уносите довољно витамина Е, ваши мишићи трпе оксидативни стрес, што доводи до слабости.

2. Утрнулост

Недостатак витамина Е може да изазове периферну неуропатију, односно утрнулост у рукама и стопалима.

3. Проблеми са координацијом

Још један нежељени ефекат мањка витамина Е у организму је лоша координација. Наиме, недостатак овог витамина може да доведе до разбијања одређених неурона у мозгу који су кључни за контролу покрета.

4. Оштећење вида

Свјетлосни рецептори у мозгу могу да претрпе оштећење уколико не уносите довољну количину витамина Е кроз намирнице. То временом може да доведе до оштећења вида, најчешће до замагљености.

5. Ослабљен имунитет

Кад имуни систем не функционише како би требало, организму постаје теже да се избори против инфекција и болести. Витамин Е је кључан у помагању имуном систему, јер подржава раст Т-ћелија које помажу у борби против инфекција

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:05