/ -FACEBOOK
15/06/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobijedite mučninu tokom putovanja

Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama ili u čaju

Bez obzira na to jeste li u automobilu, na krstarenju brodom ili do svog odredišta letite avionom, smetnje koje možda osjećate u vožnji, nemaju veze sa prevoznim sredstvom. 

Za 30 posto putnika smetnje u vožnji prilično su ozbiljne i uključuju mučninu, vrtoglavicu, jako znojenje i povraćanje, a široko prihvaćena teorija govori kako te tegobe nastaju zbog protivurječnih poruka koje mozak prima od vida i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno čulo za ravnotežu. No, postoji nekoliko načina da sebi pomognete.

Jedite đumbir

Može vam pomoći svjež ili sušeni đumbir u kapsulama ili u čaju. Stručnjaci kažu da je đumbir učinkovit prirodni lijek za bolest kretanja, koja uključuje i morsku bolesti.

Nosite narukvicu protiv mučnine

Ovakve narukvice mogu pomoći da se ukloni mučninu kod putovanja. Narukvice mogu praviti pritisak ili slati mali električni naboj na zglob. Oba su se pristupa pokazala korisnim, tvrde stručnjaci.

Sjedite na prednjem sjedištu

Kod većine ljudi mučnina je uzrokovana sukobom u koji čula dolaze u pokretu. Unutrašnje uho osjeti kretanje na temelju promjena u pritisku i raspodjeli tečnosti u uhu. Ako, naprimjer, čitate dok se vozite, unutrašnje uho osjeti pokret, ali nema vizuelni podražaj koji bi potvrdio to kretanje pa mozak prima dva sukobljena signala, što kod nekih uzrokuje nabrojane simptome. Zbog toga trebate sjediti na prednjem sjedalu i gledati pravo.

Zdrave grickalice

Na putovanje sa sobom nosite zdrave grickalice, jer će prazan želudac samo pogoršati mučninu, ali se nemojte prejesti. Mučnina i povraćanje, simptomi povezani s bolesti kretanja, mogu se pogoršati sa punim želucem, kažu stručnjaci i dodaju kako žvakaća guma, takođe smanjuje mučninu, jer djeluje na unutrašnje uho.

Aromaterapija

Mnogi tvrde da su im za ublažavanje simptoma pomogla esencijalna ulja. Poticanje raznih čula može vas odvratiti od toga da mislite na kretanje pa aromaterapija esencijalnim uljima, poput đumbira, metvice ili lavande, može ublažiti mučninu u automobilu, na moru i u vazduhu.

Svjež vazduh

Ponekad samo malo svježeg vazduha čini veliku razliku. Naravno, teško je zaustavljati cijeli autobus da bi jedan putnik udahnuo svjež vazduh, ali se može otvoriti prozorčić i tako sebi pomoći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 19:10