/ - SHUTTERSTOCK
29/09/2022 u 05:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propolis - stari prirodni antibiotik, pomaže kod gripa i prehlade

Najčešće se upotrebljava preko kapi, tako što se sipaju u čašu vode ili na kocku šećera ili kašičicu meda

Trenutno vlada sezona gripa i prehlada, suočavamo se sa padom imuniteta koji čini naše tijelo neotpornim na negativne spoljne stimulanse. Kako biste ojačali imunitet i poboljšali zdravlje, možete primjeniti stare i provjerene ljekove, a jedan od njih priznat je i u alternativnoj i zvaničnoj medicini, piše Alo.rs.

Naše babe i prababe su smatrale da je proplis jedan od nevjerovatnih proizvoda za zdravlje koje nam je podarila majka priroda. Tradicionalno se u medicini raznih kultura koristi preko 2000 godina, a nastaje tako što pčele njime oblače svoju košnicu i na taj način je dezinfikuju. Kao dragocjen proizvod pčela, propolis je dragocjeno sredstvo u mnogim kućnim apotekama, posebno kada je riječ o jačanju imuniteta i sprječavanju prehlade i gripa.

Propolis ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično dejstvo, antiseptično, anestetičko i antioksidativno dejstvo. Primjenjuje se u liječenju prhlade i gripa, kao i za preventivu kod upala uva, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva. Mnogi propolis nazivaju i moćnim prirodnim antibiotikom.

Propolis se može kupiti u vidu spreja, kapi, tableta, ima ga u apotekama i biljnim apotekama, ali ga možete kupiti i kod pčelara.

Kako se propolis koristi u prevenciji i kao pomoć kod liječenja gripa? Najčešće se upotrebljava preko kapi, tako što se sipaju u čašu vode ili na kocku šećera ili kašičicu meda. Na primjer, 10 odsto visoko prečišćeni ekstrakt propolisa, sipa se 10 kapi u malo vode i pije se jednom do tri puta dnevno, u zavisnosti od primjene.

Važno je da propolis ne zagrijavate na više od 50 stepeni Celzijusovih, jer to ugrožava njegova ljekovita svojstva. Takođe, osobe koje su alergične na pčelinje proizvode ne bi smjele da konzumiraju propolis. Preporučuje se da se prije upotrebe propolisa konsultujete i sa svojim ljekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje i može vam dati jasne instrukcije kada je riječ o doziranju.

Postoji još jedan stari recept za upotrebu propolisa koji podrazumjeva da pomješate puter i propolis u razmeri 1:1. Smjesu ohladite i čuvajte u frižideru u staklenoj posudi. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu jednom dnevno pola sata prije jela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:20