/ ILUSTRACIJA FOTO SKRINšOT YOUTUBE: BOKINA KUHINJA
07/12/2022 u 22:45 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Razlozi zbog kojih treba da pijete kuvano vino

Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar djelimično, da ga usporimo

Tradicija ispijanja kuvanog vina na jesen i zimu dolazi iz Sjeverne Evrope, a ljekovito svojstvo ovog napitka povoljno utiče na sve nas. U nastavku teksta pogledajte na koje sve načine kuvano vino učestvuje u poboljšanju našeg zdravlja.

USPORAVA STARENJE

Starenje je prirodan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali možemo, bar djelimično, da ga usporimo. Istraživački institut u Virdžiniji je potvrdio da, osim što nas gije u hladnim jesenjim i zimskim danima, kuvano vino ima značajnu ulogu i u usporavanju procesa starenja.

POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Isti sastojak koji je odgovoran za naše "podmlađivanje", pozitivno utiče i na protok krvi do mozga, a samim tim i na pamćenje, koncentraciju, smanjenju umora, stresa i anksioznosti. Pored toga, resveratol štiti organizam od nastanka Alchajmerove bolesti.

DOBRO ZA PREHLADU I ZA SRCE

Kao izvor moćnog antioksidansa resveratola, kuvano vino sprečava sljepljivanje trombocita, odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi. Takođe, začini koji su sastavni dio ovog napitka, daju još efikasnije rezultate u borbi protiv prehlade. Cimet i karanfilić dobri su za dezinfekciju ždrijela i grla, a imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Studija objavljena u "American Journal of Epidemiology", otkrila je da je rizik od prehlade smanjen za skoro 40% kod učesnika koji su konzumirali umjerene doze kuvanog vina godinu dana.

ČUVA KOSTI I ZUBE

Osim što ubija bakterije unutar naše usne duplje, kuvano vino sprečava njihovo lijepljenje za naše zube, pa tako smanjuje mogućnost za nastanak karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Prema svjedočenjima stručnjaka, ima antiinflamatorna svojstva, koja pomažu u zaštiti od gubitka koštane mase i nastanka osteoporoze, a između ostalog i artritisa.

POBOLJŠAVA VARENJA

U umjerenim količinama pomaže u pokretljivosti crijeva, poboljšava varenje i utiče pozitivno na želudačnu kiselinu. Međutim, ukoliko pretjerate u njegovom ispijanju, vjerovatno ćete izazvati stomačne probleme poput dijareje i povraćanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:18