06/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ren čuva imuni sistem

Korisna ljekovita svojstva rena su poznata u tradicionalnoj medicini, tako da se ovaj korijen vjekov
Korisna ljekovita svojstva rena su poznata u tradicionalnoj medicini, tako da se ovaj korijen vjekovima upotrebljava kao lijek za mnoge bolesti.
Ljekovita svojstva rena
Tradicionalna medicina koristila je ren kad god je bio potreban brz oporavak. Razvijeni su tako posebni ljekoviti pripravci, sa različitim proporcijama rena i drugih biljnih dodataka, koji vam omogućavaju da ublažite glavobolju i riješite se curenja nosa, podstaknete apetit i smanjite bolove u stomaku, na primjer. Razne kašice od rena omogućavale su liječenje zglobova, smanjivanje otoka tokom upale i obaranje visoke temperature koja nastaje usled infekcije.
Ali ren kao lijek ima zapravo mnogo veću lepezu zdravstvenih tegoba koje može liječiti. Imajući u svom mineralnom kompletu prirodni proteinski antibiotik, ren u različitim varijantama pripremljenih preparata omogućava podršku liječenju gastritisa, lijenih crijeva, nedovoljnog lučenja žuči i čitave liste bolesti povezanih sa varenjem. Isti antibiotik pomaže u borbi protiv onkoloških manifestacija, štaviše, upotrebljava se za vrlo različite poremećaje u tijelu. Sve ovo odnosi se i na korijen i na lišće i sjeme rena, koje takođe imaju ljekovita svojstva.
Listovi rena su senfni flasteri koji se nanose na lopatice i grudni koš za liječenje zaraznih respiratornih bolesti, kao i za manifestacije profesionalnih tegoba povezanih sa respiratornim traktom.
Ren za jačanje imuniteta i sprečavanje raka
Ren je prepun korisnih hranljivih sastojaka i fitokemikalija, pa je dobar za imunitet. Neki od njih daju mu karakterističan, opor miris koji je toliko poznat. Iz tog razloga se koristi kao dodatak hrani i sastojak je u kuhinjama širom svijeta. Neke od ovih hemikalija su u različitim oblicima izotiocijanata i sinigrina. Utvrđeno je da ove komponente koje nalazimo u renu imaju antioksidativne karakteristike koje povećavaju snagu imunološkog sistema i podstiču aktivnost i proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, glavne odbrambene linije tijela.
Sadržaj vitamina C u renu je takođe impresivno visok, što pojačava snagu imunološkog sistema i kombinuje odbranu protiv slobodnih radikala.
Iz perspektive prevencije raka, sinigrin je takođe glukozinolat, posebna vrsta antioksidansa koja je korisna u zaštiti od nastanka karcinoma. Ren dakle inhibira mutaciju zdravih ćelija u ćelije karcinoma. Do ovog procesa dolazi usled slobodnih radikala u tijelu, koji su opasni nusproizvodi ćelijskog metabolizma. Dodavanjem kašike sosa od rena u raznoliku hranu povećavate sposobnost organizma da se bori protiv raka i odlažete širenje metastaza.
Ren za mršavljenje
Ren je biljka koja ima malo kalorija – a uopšte ne sadrži masti. Sadrži čak omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su sastavni dio ljudskog metabolizma. Koren rijena sadrži velike količine proteina i vlakana, čime može da podstakne osjećaj sitosti, a može se slobodno koristiti u receptima bez brige o dodavanju dodatnih masnoća. Dakle, kada jedete ren iz glavno jelo možete se bolje kontrolisati i preduprediti prejedanje, a svi vaši eventualni pokušaji mršavljenja se ne ometaju.

Ren za snižavanje krvnog pritiska
Da li ste znali da vam ren može poslužiti kao prirodni lijek za snižavanje krvnog pritiska? Kalijum je važan dio naših organa koji reguliše protok ćelijskih tečnosti i reguliše napetost krvnih sudova. Nedostatak kalijuma dovodi do visokog krvnog pritiska, što znači veći rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i stanja kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udari. Zato jedite ren, koji je bogat izvor kalijuma, on može poboljšati zdravlje vašeg srca snižavanjem krvnog pritiska i regulisanjem prolaska tečnosti i hranljivih sastojaka između ćelijskih membrana.
Ren je odličan za varenje hrane
Neki od hemijskih elemenata u renu djeluju kao stimulansi za lučenje želudačnih sokova, pa je dobro poznato da ova dragocjena biljka u cjelini ima značajne ljekovite efekte na varenje. Fitohemikalije u korijenu rena stimulišu različite žlijezde u tijelu, uključujući pljuvačne, želučane i crijevne sokove.
U kombinaciji sa sadržajem vlakana u renu, koja se akumuliraju u crijevima i podstiču peristaltičko kretanje glatkih crevnih mišića, ren je pravi melem za crijeva. Ren može da ublaži skoro sve probavne probleme i reguliše rad crijeva, kao i da smanji pojavu zatvora i dijareje. Dakle, to je odličan regulator funkcije crijeva.
Postoje li kontraindikacije?
Morate da znate da ljekovita svojstva rena u odsustvu odmjerene i umjerene upotrebe mogu prouzrokovati trovanje ovom biljkom, izazvati gastritis i druge lezije digestivnog sistema, a takođe dovesti do bolesti bubrega, uključujući i ozbiljne bolesti bubrega. Zbog toga treba imati zdrav razum kada se koristi ovo zanimljivo korijenasto povrće. Ren jeste ljekovita biljka, ali treba znati da ima snažno dejstvo na organizam, naročito na sluznicu, pa ga treba upotrebljavati u malim količinama.
Najpametnije je da se upotrebljava kao začinska biljka, koja će vašoj hrani dati divan miris i ukus, a ne da se ren upotrebljava kao samostalno jelo. Sos od rena će biti divno aromatičan iako mu dodate samo malu količinu ovog korijena. Salata od cvekle, na primjer, je mnogo ukusnija kada joj dodate malo narendanog rena. Za ostala jela upotrijebite svoju maštu…
Priredila:A.Š.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 20:40