/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH, ilustracija
31/10/2021 u 21:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД започеле испитивања прве вакцине против карцинома дојке

Истраживачи ће почети са малим дозама за само неколико пацијената и пажљиво ће их пратити прије него што повећају дозу и укључе више учесника

Клиника у Кливленду објавила је да покреће прво испитивање на људима које тестира вакцину дизајнирану да спријечи троструко негативан карцином дојке, који тренутно не реагује на хормонске или циљане терапије љековима и може се спречити само мастектомијом, преноси B92.

До сада је развој вакцине против троструко негативног карцинома дојке био ограничен на лабораторијски рад и истраживања на животињама. Испитивање на људима може да почне сада када је америчка Управа за храну и љекове (ФДА) одобрила истраживање.

Док ће испитивање укључити само особе које су преживјеле троструко негативне карцинома дојке у раној фази и које су под високим ризиком од рецидива, истраживачи се надају да ће следећу вакцину добити здраве особе са високим ризиком од болести, попут оних са мутацијама гена БРЦА1.

-Дугорочно се надамо да ово може бити права превентивна вакцина која би се давала здравим женама како би се спријечио развој троструко негативаног карцинома дојке, облик карцинома дојке за који имамо најмање ефикасне третмане- рекао јеу саопштењу др Г. Томас Бад, са Института за карцином Таусиг и главни истраживач студије.

Учеснице истраживања добиће три вакцине

Троструко негативан карцином дојке чини око 12 до 15 одсто свих карцинома дојке и убија скоро четвртину пацијената у року од пет година од успостављања дијагнозе. Чешће се јављају код афроамеричких женама, али и код оних са БРЦА1 мутацијама.

Присуство одређеног протеина, а-лакталбумина, обично прати болест, иако би он требало да се појави само када је особа у лактацији.

Вакцина ће, дакле, циљати тај протеин, подстичући имуни систем да спријечи појаву тумора дојке који га експримира. Вакцина ће такође укључити лијек који упозорава имуни систем на а-лактабалбумин тако да може да заустави раст тумора у настајању.

Испитивање ће обухватити 18 до 24 пацијената који немају тумор након што су били лечени од раног стадијума троструко негативних карцинома дојке у последње три године. Добиће три вакцине, свака у размаку од двије недеље. Истраживачи ће почети са малим дозама за само неколико пацијената и пажљиво ће их пратити прије него што повећају дозу и укључе више учесника, пише Business Insider.

-Када схватимо колико вакцине можемо да дамо, погледаћемо њене ефекте на имуни систем-рекао је др Бад.

-То ће нам помоћи да сазнамо да ли вакцина ради оно што желимо, а затим ћемо прилагодити дозе-додао је доктор.

Процијењује се да ће студија бити завршена у септембру 2022. Финансира је Министарство одбране САД.

-Ова стратегија вакцинације има потенцијал да се примени и на друге типове тумора- рекао је Туохи и додао:

-Наш транслациони истраживачки програм се фокусира на развој вакцина које спречавају болести са којима се суочавамо годинама, као што су карцином дојке, јајника и ендометријума. Ове вакцине имају потенцијал да трансформишу начин на који контролишемо карцином који се јавља код одраслих и продужи очекивани животни вијек на начин слично утицају који је имао програм вакцинације дјеце".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:21