26/01/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sedam razloga zbog kojih volimo mandarine

Poznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali rijetki znaju da smo od njih lje
Poznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali rijetki znaju da smo od njih ljepši, ali samo ako ih pojedemo dovoljno
Jedna mandarina sadrži 85 odsto vode, koja podstiče detoksikaciju organizma. Prosječan plod mandarine ima oko 64 kalorije i ne više od 0,4 grama masnoće
Ona nam obezbjeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.
Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja raka debelog crijeva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju. Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro djeluje na osobe oboljele od hepatitisa C i raka jetre. Jedinjenje nobletin u mandarinama štiti od dijabetesa tip 2.
Donosimo vam bar sedam razloga zašto bi svakodnevno trebalo konzumirati mandarine

Za vitku liniju
Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i željezo.

Snižava loš holesterol
Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive materije koje efikasno snižavaju loš holesterol, objavljeno je u časopisu Diabetes.

TOPI KILOGRAME

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osjećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno djeluje na probavu.

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta sedmično ako imate masnu kožu te jednom sedmično ako imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Teže mandarine su bolje
Pri kupovini mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako u roku sedam dana od dana kupovine.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:08