/ PHOTO BY JESSE ORRICO ON UNSPLASH
28/12/2022 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Simptom koji osjeti 70 odsto žena prije srčanog udara

Prema jednom istraživanju, žene mogu osjetiti neobičan umor, poremećaje spavanja i nedostatak vazduha mjesec dana prije srčanog udara

Srčani udari poznati su po tome što nastaju neočekivano, što ih čini jednim od najsmrtonosnijih stanja u svijetu. Do udara dolazi kada dotok krvi u srce iznenada stane.

To izaziva cunami simptoma, ali postoje dokazi da se znakovi upozorenja mogu pojaviti u mjesecima koji prethode udaru. Prema jednom istraživanju, žene mogu osjetiti neobičan umor, poremećaje spavanja i nedostatak vazduha mjesec dana prije srčanog udara.

Prvi simptom koji signalizira srčani udar je bol u prsima, sličan onoj koju osjetimo kada nas tokom vježbanja uhvati grč u nogama. Budući da je srce zaduženo za pumpanje krvi u ostatak tijela, srčani udar odmah uzrokuje nedostatak kiseonika u cijelom tijelu.

Anketa objavljena u časopisu Circulation prikupila je informacije od više od 500 žena koje su doživjele i preživjele srčani udar kako bi usporedila njihove simptome.

Njih 95 posto reklo je da su primijetili neobične tjelesne promjene mjesec dana prije. Najčešći problem u sedmicama koji su prethodili srčanom udaru bili su umor i poremećaj sna, prenosi RTCG portal.

Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da je bol u prsima tokom srčanog udara iskusilo manje žena u poređenju s muškarcima. S druge strane, kod žena je bila veća vjerojatnost od pojave kratkog daha.

Godine 2019. Harvard Health objavio je popis 12 najčešćih simptoma koje su prijavile žene mjesec dana prije srčanog udara:

neuobičajeni umor (71 posto)

poremećaj spavanja (48 posto)

kratkoća daha (42 posto)

loša probava (39 posto)

anksioznost (36 posto)

ubrzan rad srca (27 posto)

slabe/teške ruke (25 posto)

promjene u razmišljanju ili pamćenju (24 posto)

promjena vida (23 posto)

gubitak apetita (22 posto)

trnci u šakama/rukama (22 posto)

poteškoće s disanjem noću (19 posto)

Opće je poznato da su srčani udari posljedica životnih navika koje progresivno oštećuju kardiovaskularni sistem. Faktori rizika koji se mogu promijeniti su pušenje, fizička aktivnost i ono što jedete i pijete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 06:10