/ - Фото: Илустрација
14/09/2021 u 19:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта радити кад здрав начин исхране постане опсесија?

Опсесија здравом исхраном може да буде знак да се особа бори са лошим менталним здрављем, кажу стручњаци

Истраживачи са Универзитета Јорк кажу да ће они који имају историју поремећаја у исхрани, опсесивно-компулсивне особине, они које су константно на дијетама, или они које имају лошу слику о свом тијелу, вјероватније развити патолошку опсесију здравом исхраном, познату као орторексија нервоза.

Иако је здрава исхрана важан дио здравог начина живота, за неке људе преокупација здравом исхраном може да постане физички, али и друштвено угрожавајућа, пише магазин Science Daily. 

У првом исцрпном прегледу психосоцијалних фактора ризика повезаних са орторексијом нервозом, истраживачи психологије са Универзитета Јорк испитали су све студије објављене до краја 2018. године. 

Погледали су студије које су испитивале како је орторексија нервоза повезана са психосоцијалним факторима ризика који су предиспонирали или учинили појединца рањивим на ово стање.

Затим су спојили све доступне налазе за сваки фактор ризика како би дошли до закључака о томе који су психосоцијални фактори најпоузданије повезани са орторексијом.

- Дугорочни утицај ових налаза је да ће они довести до бољег препознавања међу здравственим радницима, као и у јавности, да такозвана здрава исхрана у ствари може да буде нездрава. То може да доведе до потхрањености, али и до тога да дружење са особама оптерећеним здравом храном постане тешко, јер је храна главна тема. Такође може бити веома скупо и може да одузима много времена -  каже Џенифер Милс, ванредни професор на одсјеку за психологију и виши аутор студије.

Истакла је и да опсесија здравом исхраном може да буде знак да се особа бори са лошим менталним здрављем.

Претходна истраживања су показала да за разлику између особа са анорексијом, које ограничавају унос калорија како би одржале веома ниску тјелесну тежину.

Особе које пате од орторексије више се фокусирају на квалитет поједене хране и њену припрему, а не на број калорија.

Временом троше све више времена и труда на куповину, планирање и припрему здравих оброка, што на крају постаје опсесија која омета друга подручја живота и доводи до губитка тежине.

Један од главних разлога за спровођење ове студије био је то што су тренутна истраживања о овом стању ограничена.

За разлику од других поремећаја у исхрани, попут анорексије, булимије, орторексија није препозната у стандардним психијатријским приручницима за здравствене раднике.

Друге прехрамбене навике, попут вегетаријанства или веганства, такође излажу појединце већем ризику од развоја орторексије нервозе.

Лакто-вегетаријанци су били у највећем ризику за ово стање, а људи који су на строгом режиму исхране, проводећи пуно времена припремајући оброке, такође су били изложени већем ризику.

- У нашем истраживању открили смо једнаке стопе мушкараца и жена који се боре са симптомима орторексије нервозе. И даље мислимо да су поремећаји у исхрани проблем који погађа углавном младе жене. Због те претпоставке, симптоми и негативне последице орторексије могу да се „провуку испод радара“ и да се не примијете или не схвате озбиљно- наводе стручњаци. 

Истраживачи кажу да ће развој доследне дефиниције орторексије нервозе олакшати здравственим истраживачима развој поузданих мјера и пружити бољу дијагнозу и лијечење стања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:39