Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
27/01/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Studija: Uređivanje gena sprečava oštećenja usled srčanog udara

U početku su istraživači testirali tretman u laboratorijskim eksperimentima na ljudskim srčanim ćelijama koje su bile izložene niskom nivou kiseonika da bi oponašale srčani udar

Eksperimentalna terapija moći će jednog dana da pomogne u sprečavanju oštećenja srca, koje obično nastaje usled srčanog udara, ukazuje studija sprovedena na miševima, prenosi N1.

Kada se arterije koje prenose krv do srca blokiraju tokom srčanog udara, enzim za stres koji se zove CaMKII-delta se pretjerano aktivira, izazivajući kaskadu štetnih efekata.

Korišćenjem bezopasnog virusa za nošenje alata za uređivanje gena pod nazivom CRISPR-Cas9 u ćelije srca nakon srčanog udara, istraživači su bili u mogućnosti da malo modifikuju CaMKII-delta gen kako bi spriječili ovu prekomjernu aktivaciju i nastalu povredu, piše časopis Science.

U početku su istraživači testirali tretman u laboratorijskim eksperimentima na ljudskim srčanim ćelijama koje su bile izložene niskom nivou kiseonika da bi oponašale srčani udar.

- Dok su netretirane srčane ćelije razvile različite markere oštećenja, ćelije srca koje su uređivale CaMKII delta bile su zaštićene, rekao je vođa studije dr Simon Lebek sa „University of Texas Southwestern Medical Center“ u Dalasu.

Zatim je njegov tim primjenio genski tretman na miševima nakon srčanog udara.

Tretirani miševi su pokazali skoro normalnu funkciju srca nakon nekoliko nedjelja, dok su netretirane životinje ostale sa oštećenom funkcijom srca, formiranjem ožiljaka i smrću srčanih ćelija, rekao je dr Lebek.

Predstoji još mnogo posla prije nego što bi ova terapija mogla da se testira na ljudima, pa čak i ako se pokaže korisnom, procedure za ponovno otvaranje koronarnih arterija će i dalje biti primarni tretman za srčani udar, rekao je on.

Ali pošto je funkcija srca i dalje često oštećena nakon što se koronarne arterije ponovo otvore i stentiraju, „naš pristup bi mogao da se primjeni u kombinaciji sa intervencijama katetera za poboljšanje srčane funkcije nakon srčanog udara“, rekao je dr Lebek.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:35