09/12/2020 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suncokret poboljšava rad štitaste žlezde, vida, jetre i bubrega

Narodna medicina pridaje veoma značajan suncokretu za liječenje artritisa, reume, za jačanje vida… Suncokret poboljšava rad štitaste žlezde i podstiče normalnu funkciju jetre i bubrega. Zbog sadržaja gvožđa i bakra popravlja stanje krvne slike
Suncokret je biljka koja nas obično asocira na grickalice. Ipak, on je daleko više od toga. Zapravo, radi se pravom eliksir mladosti, ljepote i zdravlja. U pitanju je jednogodišna biljka iz porodice glavočika (helianthus). Suncokret je jedna od najstarijih biljaka na američkom kontinentu. Indijanci iz Perua i Meksika ovu biljku gajili su još prije 5000 godina. Sjeme suncokreta posjeduje vrijedne nutrijente poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, te vitamine B grupe, E, beta karoten… Sadrži polinezasićene omega 6 masne kiseline. Suncokret je jednogodišnja biljka, koja vodi porijeklo iz Meksika i Perua. U Evropu je stiglo negdje oko 1504. godine. Rusi su tek 1830. godine uspjeli iz suncokretovog sjemena da iscijede ulje. Sjeme suncokreta je veoma bogato vitaminima A, B (naročito B1), E, i F, mineralima gvožđem, magnezijum, fosforom, kalijumom i natrijumom, bakar, cink, silicijum, fluor... Suncokret je bogat lecitinom, koji koristi kao prirodna zaštita srca i vena od povišenih vrednosti holesterola. U 100g suncokretovih semenki ima 27 g bjelančevina, 42 g masti, 20 g ugljenih hidrata i 5 g biljnih vlakana.
Ljekovita svojstva
Narodna medicina pridaje veoma značajan suncokretu za liječenje artritisa, reume, za jačanje vida… Suncokret poboljšava rad štitaste žlezde i podstiče normalnu funkciju jetre i bubrega. Zbog sadržaja gvožđa i bakra popravlja stanje krvne slike. Zbog sadržaja minerala i vitamina, kao i antioksidativnog dejstva, popravlja krvnu sliku i usporava proces starenja organizma.
Magnezijum iz suncokreta može vam pomoći dosta kod održavanja zdravlja kostiju a prisustvo bakra omogućiće fleksibilnost kostiju i zglobova. Ovo prije svega što magnezijum pomaže apsorciju kalcijuma u kostima a bitan je faktor aktivacije vitamina D u bubrezima. Zato je preporučljivo kod povećanog unosa kalcijuma obezbijediti i dovoljne količine magnezijuma kako bi se taj kalcijum pravilno iskoristio u tijelu. Sve ovo predstavlja jaku preventivu pojavi osteoporoze. Redovna upotreba suncokreta može spriječiti i pojavu artritisa. Bakar je mineral koji je veoma bitan za očuvanje zdravlja kože i kose. Tijelo koristi bakar za proizvodnju melanina koji daje koži i kosi njihovu lijepu boju. Čestice melanina koje su inače proteinski pigment mogu da zadrže ultraljubičaste zrake i tako čuvaju našu kožu od pretjeranog izlaganja suncu. Pristustvo vitamina E može spriječiti starenje kože i druga kožna oboljenja čak mnogo više i bolje nego što to čini maslinovo ulje. Vitamin E takođe ublažava stres i nervozu. Fitosteroli iz suncoketa pomoći će vam da snizite vaš nivo holesterola u krvi. Dijetalna vlakna poboljšaće vašu probavu i mogu riješiti probleme za zatvorom. Vitamin C i ostali antioksidansi vaši su saveznici u borbi sa slobodnim radikalima i mogu spriječiti degenerativne promjene u organizmu.
U tradicionalnoj medicini suncokret se odavno koristi za liječenje artritisa, reume i jačanje vida. U poslednje vrijeme sve češće se pominje činjenica da je grickanje ovih sjemenki veoma korisno za funkcionisanje nervnog sistema i da pomaže kod bolesti multiplaskleroze.


Suncokret i rak
Suncokret je svrstan u kategoriju namirnica superhrane jer posjeduje antikancerogeno dejstvo. Suncoket kao i soja i mnoge druge cjelovite biljke bogat je fitoestrogenima. Fitoestrogeni su strukturalno slični estrogenima i mogu uticati u značajnoj mjeri kod hormonski zavisnih tumora kakav je npr. onaj kor raka dojke oponašajući osobine pravih estrogena. Studija u Njemačkoj koja je kontrolisala žene u periodu postmenopauze korišćena je da pokaže vezu između fitoestrogene hrane i lignina sa rizikom od raka dojke. Podaci prikupljeni iz 2884 slučajeva i 5509 kontrola i obrađeni su korišćenjem uslovne logističke regresije. Sve analize su prilagođene relevantnom riziku i zbunjujućim faktorima. Politomna logistička regresiona analiza izvršena je za procjenu asocijacija statusom estrogenskog receptora (ER). Rezultati su pokazali smanjenje rizika od raka dojke nakon menopauze usled povećane potrošnje sjemena suncokreta, bundeve i soje.
Suncokretovo ulje
Za pripremu salata najbolje je koristiti hladno cijeđeno suncokretovo ulje. Suncokretovo sjeme (sirovo ili pečeno) može da bude odlična zanimacija za zube. Zdravi i lijepi zubi ruskih seljaka upravo su posledica upotrebe sjemenki suncokreta, koje je bogato fluorom. U neki zemljama (npr. Kina) smatra se praksom da se na stolu uvijek nalazi činija sa ukusno pečenim i aromatičnim suncokretom za grickanje.
Sjemenke mogu pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti
Integralni hljeb sa sjemenkama suncokreta može pomoći osobama koje boluju od šećerne bolesti. I hljeb od cjelovitog zrna žitarica i suncokretovih sjemenki odličan su izvor vlakana, a suncokret je uz to bogat i vitaminom E. Sve je to povezano s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Preporuka o uživanju u blagodetima hleba i suncokreta, kombinacija je dva istraživanja finskih i singapurskih naučnika, objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition.
Kada kupujete sjeme suncokreta, obratite pažnju da je zrelo, jedro, bez ikakvog stranog mirisa ili bilo kakvog mirisa koji može ukazati na promjene koje mogu nastati u lošim uslovima skladištenja - plesnivost, zagoretina. Kao i kikiriki i suncokretovo sjeme koje je plesnivo može sadržati alfaroksine – izazivače raka.
Trudnoća
Suncokret u trudnoći snabdijeva organizam trudnice nezasićenim masnim kiselinama, veoma važnim za razvoj ploda.
Suncokretovo sjeme može se konzumirati kao dodatak uz doručak sa kuvanim žitaricama, uz kiselo mlijeko, gdje osim ukusa, osigurava i značajnu biološku vrijednost dnevnog obroka. Sirovo ili suvo pečeno suncokretovo sjeme može se dodati i glavnom jelu, kao i mješanim salatama umjesto ulja.
Priredila: A.Š.


Suncokretovo ulje upotrijebiti u roku od šest mjeseci
Suncokretovo ulje je blagog ukusa i bogato je nezasićenim masnim kiselinama. Ono sadrži 75 odsto vitamina F. Ovako veliki procenat vitamina F čini da je ovo ulje nepostojano na vazduhu i svjetlosti. Podesno je za kuvanje, prženje i za stavljanje u salate. Ulje treba da je bistro i prijatno blagog ukusa. Suncokretovo ulje se za prženje može upotrebljavati samo jednom. Ukoliko suncokretovo ulje koristite za prženje tijesta, krompira ili mesa u više navrata, ono postaje veoma štetno po ljudski organizam. Ulje čuvati do potrošnje na hladnom i tamnom mjestu, jer na toplom i na svjetlosti brzo užegne. Generalno, trajnost ulja je 12 mjeseci, a najbolje ga je upotrijebiti u roku od 6 mjeseci.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:10