/ FOTO: SHUTTERSTOCK
07/02/2022 u 21:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суве шљиве ће вам поправити расположење и смањити холестерол

Да би ојачали имунитет, стручњаци препоручују да је пожељно јести двије до три суве шљиве дневно

Наше поднебље је изузетно погодно за гајење шљиве и страх наших воћара често није да шљива неће родити, већ да ће преобилан род изломити гране.

Будући да смо у периоду године када не можемо да купимо свјеже шљиве, многи се одлучују да једу оне сушене које су укусна и здрава посластица.

Пуне хранљивих састојака које штите кости и побољшавају цјелокупно здравље,  шљиве су можда једна од најважнијих намирница за здраво старење.

Суве шљиве нису мање здраве од свјежих шљива и истовремено су доступне током читаве године, а ово су само неке од благодети које ова воћка нуди.

Поправљају расположење

Познато је да зими ниво анксиозности расте. За стабилност нервног система потребни су витамини групе Б који су садржани у шљивама. Узгред, у стара времена суве шљиве су се сматрале врло ефикасним лијеком против стреса и депресије.

Рјешавају проблем са пробавом

Шљиве, због садржаја пектина који у цријевима набубри, омекшавају столицу. Регулисањем пробаве превентивно се ђелује на здравље дебелог цријева, док пектин који се налази у овом сувом воћу снижава и холестерол у крви.

Шљиве с мањим садржајем шећера боље су за лијечење разних тегоба.

Смањују холестерол

Сигурни смо да већина људи зна колико су влакна важна када је у питању одржавање здравог нивоа холестерола јер упијају вишак жучи који се лучи из јетре. Јетра користи холестерол да би произвела више жучи, а кад влакна упију жуч, аутоматски се снижава и холестерол.

За јачање имунитета

У сувим шљивама има велики број слободних радикала који се боре са бактеријама. Ти радикали заправо јачају имуни систем и боре се против вируса.

Да би ојачали имуни систем, стручњаци препоручују да је пожељно јести двије до три суве шљиве дневно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:33