/ -Фото: Илустрација
02/02/2022 u 22:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви бенефити чаја од першуна: Чисти крв и ублажиће вам болове

Овај чај ће вам повећати еластичност крвних судова што умањује ризик од настанка уобичајених кардиоваскуларних болести

Чај од першуна умирује живце, ублажава болове, отклања наудутост, чисти крв, и то само су нека од дејстава због којих га народна медицина обилато користи.

Першун је медитеранска зачинска биљка, која због јарко зелених листова често игра главну улогу у декорацији хране, али она није само украс већ лијек из природе.

Першун препоручују и као идеалан напитак у борби против грознице, болести бубрега, обољења мокраћних путева, дијабетеса, упале очију, убода, уједа, па чак и импотенције.

Познато је и да се грицкањем першуна уклања непријатан мирис из уста, а од ове биљке користи се све - и листови, и корен и семе.

Невероватна је способност ове биљке да подстиче излучивање течности из организма, тако да је веома корисна за здравље бубрега и свих мокраћних путева.

Kоријен першуна дјелује као диуретик, па се употребљава за лијечење разних облика прекомјерног накупљање течности у организму.

Поред тога што подстиче излучивање течности, подстиче се и излучивање соли у организму па утиче на смањење крвног притиска. Из сличних разлога може помоћи у борби против гојазности.

Затим, чај од першуна повећава еластичност крвних судова што умањује ризик од настанка уобичајених кардиоваскуларних болести.

Рецепт за чај од першуна

Једну кафену кашичицу семена, листа или коријена першуна прелити са 200 мл кључале воде, оставити да стоји 10-15 минута и проциједити.

Пити врућ чај између оброка 2-4 пута дневно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:47