/ Фото: Лазар Ружић
10/09/2021 u 13:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умор и оток су најчешће реакције после треће бустер дозе вакцине

Трећа бустер доза би могла да изазове реакције сличне оним које смо имали после прве двије

Трећа бустер доза вакцине би могла да изазове реакције сличне оним које смо имали после прве двије. 

Иако још увијек нису све државе пристале да уведу и трећу бустер дозу вакцине, многи се питају како ли ће све то изгледати овај пут? Хоћете ли се осјећати исто? Горе? Боље?

Ово су до сада најчешћи симптоми који се јављају након треће бустер дозе вакцине.

Црвенило и оток

Експерти и даље скупљају информације које се тичу треће дозе. Фајзер је предао своје податке уз захтјев да се убрза процес ауторизације треће дозе. У подацима можемо видјети да су симптоми након треће дозе врло слични симптомима након прве и друге.

Главна последица је црвенило и бол у предјелу примања ињекције.

Љекари тврде да је бол јача за пет одсто него код претходних доза. Те уколико вам отекне рука у пределу убода, саветују да ставите хладну облогу као облогу. Наравно, наставите са коришћењем, вјежбањем и помјерањем своје руке.

Умор

Умор је друга најчешћа реакција коју је Фајзер навео. Такође, то је била врло честа последица и након претходних доза мРНА вакцина против коронавируса.

Стручњаци кажу да ипак нема начина да се зна да ли ће људи који су осјетили умор након друге дозе, након треће дозе осјетити већу или мању реакцију – и обрнуто.

У изјави за јавност Фајзера поводом ургентности увођења треће дозе, они тврде да је учесталост симптома “слична или боља него” оног што су људи искусили након примања друге дозе.

Бол у мишићима и удовима

Бол у мишићима и удовима су међу најчешћим симптомима који су се јављали након првих доза, а врло вјероватно ће то бити случај и са бустер дозама.

Али генерално, није препоручљиво узимати таблете против болова попут ибупрофена, аспирина или парацетамола прије вакцинације у нади да ћете спријечити последице. То и те како може да ослаби реакцију имуног система на вакцину. Ипак, експерти тврде да ако сте којим случајем ипак узели неки од тих љекова прије, вјероватно ће све бити у реду.

Повишена температура и дрхтавица

Повишена температура је још један врло чест симптом примања вакцине против коронавируса – тако да ће вјероватно бити и са бустер дозом.

- Будите спремни. Ако примите трећу дозу, не планирајте ништа битно за следећи дан – попут рођенданске журке, или презентације на послу, или испита, ако сте студент- кажу стручњаци. 

Стручњаци и даље уче о коронавирусу. Информације из овог текста су за сад актуелне и доступне у многим јавним извјештајима, али морамо бити свјесни да је све склоно промени уколико научници открију нешто ново.

До сада је само Фајзер објавио примјетну разлику у болу у предјелу убода, док код осталих вакцина симптоми не варирају значајно у односу на прве двије дозе примања.

Наравно, симптоми варирају од пацијента до пацијента и код велике већине се очекује да сви симптоми ослабе или скроз престану у року од 48 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:16