Ilustracija
22/05/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uzgajanjem ovih biljaka riješićete se komaraca na prirodan način

Ukoliko posadite nekih od ovih biljaka, komarci će nestati iz vašeg doma

Toplije vrijeme označava i dolazak komaraca. Stoga nije loše poznavati nekoliko načina kako biste ih se mogli riješiti u svakodnevnom okruženju. Ukoliko posadite nekih od ovih biljaka, komarci će nestati iz vašeg doma.

Neke biljke odbijaju komarce zbog svog prepoznatljivog mirisa. Pored toga, mnoge ove biljke nisu samo estetične, već i korisne u svakodnevnom životu. Neke od njih služe kao začin, a od neke i kao lijek, prenosi Klix.ba.

Neven

Neven je prepoznatljiv je po svojoj jarkoj boji, a ima ugodan miris. Možete ga uzgajati u dvorištu ili držati u saksijama na balkonu. Osim komaraca, tjeraju i lisne uši, bijele mušice, zlatice graha, crve i stjenice pa zbog toga često krasi vrtove.

Metvica

Metvica je dobar izbor za tjeranje komaraca, ali i muva te mrava. I metvicu možete uzgajati u saksijama i držati na terasi, a može poslužiti i kada je osušena. Osim toga, odlična je kao dodatak osvježavajućim limunada i ledenim čajevima.

Bosiljak

Bosiljak je zbog jakog mirisa sličan metvici i zbog toga tjera brojne insekte. Dobro djeluje i kao zaštita od muva. Ono što se savjetuje kod uzgoja ove biljke jeste da zemlju u kojoj je posađena održavate vlažnom.

Ruzmarin

Vrtlari često preporučuju ruzmarin. Osim komaraca, njen miris tjera razne vrste moljaca i muva, koje napadaju voće i povrće. Njena prednost je što uspijeva u suvim područjima pa može preživjeti i visoke temperature.

Lavanda

Lavanda u svojim listovima sadrži eterična ulja zbog kojih je izbjegavaju mnogi insekti. Zato ni ne čudi da se pakovanja vrećica s lavandom stavljaju u ormare, jer se na taj način vodi briga protiv moljaca. Ova biljka zahtijeva puno sunčane svjetlosti i dobru drenažu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 09:56