Зелениш богат витамином А / - MARKUS-WINKLER-HEQXGXNSNX4-UNSPLASH
24/10/2021 u 13:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Витамин А - чему служи и које намирнице су најбогатије њиме

Прво што нам падне на памет jе његово благотворно деjство на вид, али такође утиче на раст и развоj, помаже у одржавању здравих костиjу и коже и помаже у подршци имунолошком систему

Витамин А jе витамин растворљив у мастима коjи jе дио многих функциjа нашег организма.

Знамо да када желимо да jачамо имунитет трудимо се да поjачамо уношење витамина Ц, али да ли знамо шта jе са витамином А?

Прво што нам падне на памет jе његово благотворно деjство на вид, али такође утиче на раст и развоj, помаже у одржавању здравих костиjу и коже и помаже у подршци имунолошком систему.

Витамин А jе природно присутан у многим намирницама, а додаjе се и у намирнице попут млијека, немлијечних напитака и житарица. У исхрани постоjе двије врсте витамина А, jедан из животињских извора и jедан из биљака. Животињски извори - месо, живина, риба и млијечни производи - пружаjу активни облик, претходно формирани витамин А, коjи тијело може одмах да искористи. Биљни извори обезбјеђуjу провитамин А коjи тијело претвара у активни облик витамина А, пише Real Simple.

Бета-каротен jе наjчешћи облик провитамина А коjи се налази у воћу и поврћу, а дјелуjе и као антиоксиданс за заштиту ћелиjа од оштећења узрокованих слободним радикалима.

Слатки кромпир jе jедан од наjвећих извора витамина А. Такође, садржи влакна и друге витамине и минерале.

Шаргарепа jе позната по витамину А. Без обзира на то волите ли их куване или сирове, шаргарепа jе одличан извор овог витамина.

Jаjа су храна богата хранљивим материjама и добар су извор протеина. Требало би да jедемо цијело jаjе да бисмо добили витамин А, коjи се налази у жуманцету.

Док нам наранчаста храна прво пада на памет када говоримо о витамину А, тамно лиснато зеленило jе такође одличан извор. Зеље, спанаћ, кељ и блитва пружиће вам здрав оброк пун овог витамина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:41