/ Фото: Илустрација
12/06/2021 u 17:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За губитак килограма важно је и како једете

Величина порције, спорије конзумирање и узимање мањих залогаја хране могло да помогне у избјегавању преобилних оброка

Уколико желите да изгубите килограме, важно је шта једете, али је много важније како једете, тврде стручњаци.

Они истичу да би величина порције, спорије конзумирање и узимање мањих залогаја хране могло да помогне у избјегавању преобилних оброка. То би заузврат могло да заустави нагомилавање килограма, а да не морате превише да ограничавате или коригујете исхрану.

Студију су спровели стручњаци који су посматрали прехрамбене навике 44 мушкараца и жена.

Kако би измјерили њихово конзумирање хране, мушкарцима и женама су за ручак, једном недељно у периоду мјесец дана, послуживане различите величине порција тјестенине. Стручњаци су снимили учеснике и анализирали колико брзо једу, али и колику величину залогаја узимају.

Открили су да уопштено људи једу више када имају већу порцију испред себе. Ако се величина оброка повећала за 75 одсто, учесници су јели у просјеку 45 одсто више.

Ауторка студије Пејџ Kанингем рекла је да је ово једна од првих студија која посматра брзину конзумирања хране и величину залогаја коју људи узимају током оброка.

- На основу наших открића, свесност величине порције, спорије конзумирање хране и узимање мањих залогаја могу да  помогну у избјегавању преједања. Такође, будући да људи једу више кад се послужи више, прекомерно конзумирање калорија из великих порција може се смањити одабиром хране која има мање калорија по залогају - рекла је Kанингем.

Учесници су припадали различитим старосним групама, били су различитог пола, тјелесне тежине, прихода и образовања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:16