Zeleni čaj  za bolji rad mozga i mršavljenje / -SHUTTERSTOCK
19/12/2023 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaštita od Alchajmera i Parkinsa: Zeleni čaj poboljšava rad mozga i mršavljenje

Dovoljna je jedna šoljica dnevno

Istraživanje koje je sproveo tim stručnjaka iz Španije otkrilo je da ispijanje zelenog čaja može značajno da poboljša rad mozga i poboljša kognitivno zdravlje.

Poslije niza kontrolisanih eksperimenata istraživači su otkrili da ključna jedinjenja prisutna u zelenom čaju, poput katehina i kofeina, imaju pozitivan učinak na zaštitu od neurodegenerativnih bolesti.

Ova jedinjenja pomažu da se poboljša povezanost i poveća aktivnost u područjima mozga povezanim sa radnom memorijom i pažnjom, piše National Library of Medicine.

Studija je otkrila da redovna konzumacija zelenog čaja može da pruži zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Antioksidansi prisutni u zelenom čaju pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala u mozgu, za koje se zna da doprinose ovim stanjima.

Pozitivan uticaj na mršavljenje

Osim svojih kognitivnih prednosti, zeleni čaj dugo je bio hvaljen zbog sposobnosti da pomogne u mršavljenju, navodi Sanctuary Life.

Novo istraživanje dodatno je potvrdilo ove tvrdnje, jer je pokazalo da kombinacija katehina i kofeina može da podstakne metabolizam i poboljša oksidaciju masti. Uključivanjem zelenog čaja u uravnoteženu ishranu, pojedinci mogu efikasnije postići svoje ciljeve mršavljenja, stoji u rezultatima istraživanja.

Iako zeleni čaj nudi nevjerovatne prednosti, ne treba ga smatrati čudotvornim lijekom. Umjesto toga, treba ga smatrati komplementarnim dodatkom zdravom načinu života.

Kao i kod svakog pića, umjerenost je ključna, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:24