/ - FOTO: ž.B.
04/07/2023 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Biljke sa kojima treba biti pažljiv: Otrovne su i nalaze se oko nas

Jedan dio neke biljke se skuplja i jede, dok su drugi dijelovi otrovni

Proljeće i ljeto su udarni periodi godine kada sve raste i na svakom koraku možemo vidjeti razne biljke, cvijeće i ostalo. A da li ste znali da neke od tih biljaka mogu biti otrovne?

Jedan dio neke biljke se skuplja i jede, dok su drugi dijelovi otrovni. Na primjer, drvo tise je cijelo otrovno, dok kod bagrema ima toksičnih supstanci u cijeloj biljci osim u cvijetu.

Ko je najviše izložen?

Najranjiviji su djeca, ali i kućni ljubimci koji mogu biti jako radoznali. Te biljke koje sadrže hemijske supstance, ako se unesu u organizam, dovode do alergijskih reakcija, bolova u stomaku, dijareje, povraćanja ali i problema sa disanjem i srcem. Mogu se unijeti disanjem ili preko kože ako ste u direktnom kontaktu sa biljkom. Zato treba biti pažljiv prilikom kontakta sa njima, prenose Nezavisne.

Na koje biljke mislimo?

Fikus

Ovo je biljka koja nije teška za održavanje, a može da živi i do 20 godina.

Šta je otrovno: List; može da izazove iritaciju na koži, peckanje i svrab. Ako se proguta dio lista, nastaće peckanje u grlu i otežano disanje.

Hortenzija

Odlikuju je veliki cvjetovi živih boja, ali nažalost spada u jako otrovne biljke. Šta je otrovno: Cvijet i list; ubrzo poslije gutanja se javlja svrab i osip po koži, otok, pojačano znojenje i mučnina.

Đurđevak

Iako raste u šumama, često i u vrtovima bude ukrasna biljka jer lijepo izgleda i miriše.

Šta je otrovno: Kod ove biljke je sve otrovno. Čak i ako slučajno progutate i najmanji dio, osjetićete mučninu, vrtoglavicu, bolove u stomaku, dijareju i grčeve. Ako dodirnete cvijet, obavezno dobro operite ruke.

Oleander

Jako lijepo cvijeće ima, pa se nerijetko može vidjeti i na terasama zgrada, posebno na obali Jadrana. Nažalost, sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom radu i cirkulaciji krvi.

Šta je otrovno: Korijen i listovi; gutanje jednog lista može biti smrtonosno.

Glicinija

Biljka karakteristična po grozdastim mirisnim cvjetovima ružičaste, ljubičaste ili bijele boje.

Šta je otrovno: Cijela biljka; prouzrokuje vrtoglavicu i probleme sa probavom.

Narcis

Jedan od vijesnika proljeća, postoji više vrsta, ali je najpoznatiji bijeli narcis.

Šta je otrovno: Lukovica; ako se pojede, mogući su grčevi, povraćanje i dijareja, a propratni simptomi su glavobolja, zamućen vid i slabost u mišićima. I samo mirisanje može da dovede do glavobolje.

Rododendron

Ova biljka sa bijelim, plavim ili crvenim cvjetovima je izuzetno privlačna, naročito najmlađima.

Šta je otrovno: Sve! Cijela biljka je otrovna, posebno njeni listovi. Peckaće vas grlo i imaćete mučninu i grčeve u stomaku, prenosi Telegraf.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:30