/ -FOTO: ILUSTRACIJA
02/03/2023 u 17:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cicvara i priganice najpopularnija jela iz Crne Gore

Na sajtu Taste Atlas piše da je cicvara tradicionalno domaćinsko jelo porijeklom iz Crne Gore i nekih krajeva Hercegovine

Pošto je prestižni sajt Taste Atlas objavie listu najboljih sireva na svijetu, gdje se pljevaljski sir našao na 27. mjestu, sada su napravili listu najpopularnijih crnogorskih jela, gdje prvo mjesto zauzima, niko drugo, do cicvara. 

Pretekao i mocarelu: Pljevaljski sir na listi najboljih sireva na svijetu

image
-FOTO: TASTE ATLAS

Na sajtu piše da je cicvara tradicionalno domaćinsko jelo porijeklom iz Crne Gore i nekih krajeva Hercegovine.

image
-FOTO: SLOW FOOD TREBINJE

Tasta Atlas navodi da se cicvara obično pravi od kombinacije kukuruznog brašna, svježeg mladog sira ili polutvrdog sira, mlijeka, vode, soli i zrelog kajmaka.

Alternativni naziv za cicvaru je gotovac i postoji mala razlika između njih – kad se u sir doda kukuruzno brašno, zove se cicvara, a kada se zreo kajmak pomeša sa brašnom i malo jogurta, zove se gotovac.

Cicvara se servira u drvenim činijama, a po želji možete da prelijete začinskim biljem, komadićima slanine, pavlakom ili medom.

Na drugom mjestu najpopularnijih jela su priganice.

image
-FOTO: TASTE ATLAS

Sajt navodi da su priganice popularna užina porijeklom iz Crne Gore.

Tijesto se pravi od brašna, vode, ulja, soli, kvasca i šećera. U tijesto se ponekad dodaju jogurt ili rakija kako ne bi upijalo mnogo ulja tokom prženja.

Priganice se mogu praviti u slanoj ili slatkoj varijanti, a preporučuje se da se serviraju tople, pa da se upare sa svježim sirom, medom, voćnim džemom ili šećerom.

Na trećem mjestu su čorba od koprive, a na četvrtom je Balšića tava. 

Zatim slijedi smočani kačamak, paštrovski makaruli, čorba od vrganja, a na osmom mjestu je kuvani krompir i crnogorska pogača. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:10