Солана - станиште птица / - ФБ
21/07/2021 u 15:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦЗИП: У солани добијена битка за природу

Црна Гора је потврдила вољу и капацитет да испуни обавезе према Европској унији и достигне интерну спремност за затварање поглавља 27, с обзиром на то да је адекватно управљање соланом управо један од услова

Центар за заштиту и проучавање птица поздравља одлуку Савјета за приватизацију којом је Улцињској солани потврђен статус државне својине.

- Након више од 15 година залагања за заштиту овог подручја изузетног за боравак птица и богатог биодиверзитета, радује нас вијест да је ријешено једно од кључних проблема које је успоравало све процесе заштите приоде али и поновне производње соли. Подсјетимо да је у циљу очувања богатства флоре и фауне, традиције и имиџа овог подручја, Улцињска солана проглашена Парком природе прије двије године. Управо због неријешеног питања власништа изостало је ефикасно спровођење неопходних мјера које су требале довести до побољшања статуса њене заштите - каже се у саопштењу Центра за заштиту и проучавање птица.

Он истричу да је, овом одлуком, Црна Гора је потврдила вољу и капацитет да испуни обавезе према Европској унији и достигне интерну спремност за затварање поглавља 27, с обзиром на то да је адекватно управљање соланом управо један од услова.

- Данашња одлука је још један корак напријед и добијена битка за природу, али не смијемо заборавити да Улцињска солана као полуприродни ескоситем може преживјети и задржати епитет „птичјиег раја“ само уколико се спроведу потребне активности, те да нас захтјеван посао са циљем очувања овог важног екосистема тек чека. Док не будемо имали стручног, искусног и трајног управљача, не можемо говорити о очувању Солане у правом смислу. Због тога, следећи корак који очекујемо од надлежних институција јесте исправна одлука и када је ријеч о будућем управљачу - закључује Центар за заштиту и проучавање птица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 15:21