/ - PHOTO BY OMAR LOPEZ ON UNSPLASH
14/03/2023 u 21:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li se sve bebe rađaju sa plavim očima i od čega to zavisi?

Ne, nisu sve bebe rođene sa plavim očima. U stvari, istraživanje je pokazalo da se više beba rađa sa smeđim očima nego plavim

Oči bebe mogu da promijene boju nakon rođenja, a da li se sve rađaju sa istom bojom očiju?

Oči beba se još uvijek razvijaju kada dođu na svijet. U prvih nekoliko mjeseci života, njihova oštrina vida i percepcija svjetlosti će se promeniti, ali šta je sa bojom? Često se ponavlja mit da sve bebe dolaze na svijet sa plavim očima, ali istina je da boja očiju zavisi od genetike i pigmenta koji se zove melanin.

Da li su sve bebe rođene sa plavim očima?

Ne, nisu sve bebe rođene sa plavim očima. U stvari, istraživanje je pokazalo da se više beba rađa sa smeđim očima nego plavim.

Test oka novorođenčeta (NEST) otkrio je da je, od uzorka od 192 novorođenčadi iz različitih studija, 63 odsto imalo smeđe oči, dok je samo 20 odsto imalo plave, piše N1.

Boju očiju bebe pri rođenju diktira genetika, zbog čega je veća vjerovatnoća da će braća i sestre od roditelja plavih očiju imati istu boju očiju, ali isto važi i za zelene ili smeđe.

Prema Svjetskom atlasu, Estonija i Finska su plavooke prestonice svijeta, sa 89 odsto stanovništva ove boje očiju.

Da li bebine oči menjaju boju?

U nekim zemljama se mnogo beba rađa sa plavim očima, ali ovaj procenat se ne odražava na odraslu populaciju. To je zato što boja očiju bebe može da nastavi da se menja do oko dvije godine, piše Live Science.

Kada se beba rodi sa plavim očima koje kasnije postanu zelene, boje ili smeđe, to je povezano sa tim koliko se melanina razvija u dijelu oka koji se zove šarenica. Mnogo melanina stvara smeđe oči, manje zelene, a nedostatak melanina je ono što stvara plave oči.

Zašto su neke oči plave?

Ništa u ljudskom oku nije prirodno plavo, ali ljudi bez melanina u šarenici imaju plave oči. A odakle to dolazi? Plavu boju očiju zapravo izaziva Tindalov efekat, fenomen sličan vizuelnom triku koji dovodi do toga da nebo percipiramo kao plavo.

Iris se sastoji od dva sloja ćelija: strome na vrhu i epitela ispod. Kod plavih očiju, stroma je providan sloj i sadrži nula pigmenta zbog genetske mutacije.

Kada je izložena svjetlosti, ona raspršuje svjetlosne talase. Plava je rasijejana više od drugih boja jer putuje kao kraći talasi, čineći plavu najlakše reflektujuću i čineći je vidljivijom.

Stroma u smeđim očima sadrži visok nivo smeđe do crnog melanina, tako da je ovo boja koju vidimo. Za sive oči, u pitanju je sličan fenomen kao i za plave, osim što stroma sadrži više kolagena. Ovo čini sloj manje providnim i prigušuje plavu.

Tindalov efekat se i dalje javlja u zelenim očima. Međutim, stroma sadrži male količine melanina zbog čega plavi odraz izgleda drugačije boje, prenosi IFL Science.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:36