/ - PHOTO BY VALERIIA KOGAN ON UNSPLASH
14/04/2023 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li trebamo kosu češljati kad je mokra ili suva

Kosa je izrazito individualistička, što znači da ono što radi jednoj osobi često ne funkcionira i drugoj

Nema boljeg osjećaja kada prođemo četkom kroz čistu i raspetljanu kosu. Četke nježno masiraju vaše tjeme dok kosa postaje mekša. Međutim, oštećenje kose nekada je bilo nešto što smo povezivali s toplinom ili hemikalijama, ali jednostavan čin češljanja može ozbiljno da naškodi ako niste pažljivi.

Tip i tekstura

Postoji toliko različitih mišljenja o najboljem načinu češljanja kose – koju četku koristiti, koliko često to raditi, treba li koristiti proizvode, a u zavisnosti od tipa i teksture vaše kose, neki izvori kažu da je ne bi trebalo četkati. Ono što se nekada činilo kao najlakši korak u "bjuti" rutini dovelo je do žestokih kontroverzi, a jedno je pitanje posebno podijelilo zajednicu njegu kose - da li je pogrešno ako češljamo kosu dok je mokra, prenosi Avaz.

Kao i mnogi drugi aspekti njege kose, odgovor na ovo pitanje vrlo zavisi od teksture vaše kose. Kosa je izrazito individualistička, što znači da ono što radi jednoj osobi često ne funkcionira i drugoj.

Češljanje je osmišljeno da poboljša zdravlje vaše kose tako što će je raščešljati. Stručnjaci iz Byrdieja kažu da je četkanje kose, kada se radi ispravno, važno kako bi se spriječili čvorovi i petljanje te smanjilo lomljenje. Postoji mnogo različitih vrsta četki i češljeva koji se mogu koristiti za raščešljavanje kose. Za mnoge je četkanje mokre kose prirodan dio rutine nakon tuširanja, ali u nekim slučajevima, osobito ako se radi previše energično, četkanje može postati štetno za zdravlje vaše kose i uzrokovati lomljenje koje se želi spriječiti.

Čupanje kose

Za one s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego suho češljanje. Prvo što morate imati na umu kada češljate kosu je da je ona u najranjivijem i najosjetljivijem stanju kada je mokra. Češljanje u tom stanju zapravo može previše rastegnuti, previše počupati i na kraju počupati kosu. Kosa je najjača kada je suva i svaka vrsta rigoroznog čupanja i navlačenja bit će štetna za kosu, posebno kada je mokra.

Za one sa kovrdžavom ili teksturiranom kosom vrijedi suprotno. Svako ko je pokušao da očešlja prirodne kovrče može potvrditi koliko je pogrešno četkanje kovrčave kose nasuho. Češljanje kovrdžave ili teksurirane kose kada je mokra zapravo pomaže u smanjenju lomljenja i povrede folikule dlake, zadržavajući lokne netaknutim.

Vrsta spreja

Za uzorke kose koji imaju mnogo elastičnosti, postoji potreba za hidratacijom ili vlagom uz neku vrstu spreja za raščešljavanje, regeneratora ili ulja kako bi klizanje kroz kosu bilo mnogo lakše.

Učestalost češljanja kose zavisi od vaših ličnih preferenci, kao i vašeg tipa kose. Suština je da bi trebalo da češljate kosu kada je potrebno.

Ako imate kovrdžavu kosu, trebalo bi da je češljanje od tri do sedam dana, zavisi od dana kada je perete. Odredite učestalost procesa, kako biste spriječili lomljenje. Ako imate lomljenje ili gubitak kose, važno je da se u tim situacijama obratite ljekaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. decembar 2023 23:44