Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
31/03/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset vrsta pasa idealnih za svaki tip osobe

Teško je pronaći rasu koja je odanija od njemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele da služe svom vlasniku najbolje što mogu

Udomljavanje ili kupovina psa je velika odluka, pogotovo kad je poznato da rase imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter.

1. Pekinezer

Možda izgleda slatko i milo, ali ova rasa je izuzetno samodopadna i samopouzdana. Pekinezer želi da bude „glavni“ u kući, pa će se nametati u svakoj situaciji. Ali budite uvjereni, počeće da se ponaša pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo povjerenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini, piše Zadovoljna.hr.

2. Njemački ovčar

Teško je pronaći rasu koja je odanija od njemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele da služe svom vlasniku najbolje što mogu. Savršeno su društvo osobama koje se nose s mnogim odgovornostima, te im treba neko ko će podijeliti dio ‘briga’.

3. Džek Rasel terijer

Džek Rasel terijeri su pametni, ali svojeglavi psići koji se ponašaju po vlastitom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u porodice s malom djecom.

4. Bigl

Biglovi su zaigrani i aktivni, te su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemima. Odlična su rasa za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

5. Korgi

Uvijek nasmejan korgi je „duša“ svake zabave. Uvijek su spremni za šetnju i igru. Štaviše, često puta imaju problema da se fokusiraju samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

6. Labrador retriver

Zovu ih idealnom rasom za porodice s djecom, jer su izuzetno topli, privrženi i empatični. Ali, ovi veliki psi obožavaju da budu stalno u pokretu – bez obzira planirate li otići na plažu, popeti se na brdo ili prošetati svojim naseljem. Upravo zato ovo je savršena rasa za sportske tipove.

7. Francuski buldog

Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteni francuski buldog ne prevari – riječ je o vrlo prijateljskoj pasmini, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon kursa odgoja i socijalizacije.

8. Sibirski haski

Ova je rasa idealna za ljude koji vole da provode vrijeme na otvorenom – posebno ako je riječ o hladnijim predjelima s niskim temperaturama i mnogo snijega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni i zahtjevati mnogo pažnje.

9. Čau čau

Ovo ja pasmina iznuzetno suzdržana i sličnija mačkama nego psima. Na trenutke vam se može činiti kao da imaju glavu ‘u oblacima’, ali to uopšte nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtijevaju mnogo pažnje ili maženja.

10. Rodezijski gonič lavova

Ova rasa obožava da istražuje, i ne boji se da uprlja šapice. Ponekad su nestašni, i ne boje se da se izdvoje iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova je izvrstan odabir za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole da igraju po pravilima ostalih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:42