Foto ilustracija / - FOTO: PIXABAY
24/03/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Devet načina da ublažite simptome gastritisa

Stručnjaci navode principe koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa. Važno je znati da neće svi funkcionisati kod svakoga, tako da je najbolje o svemu se prvo konsultovati s ljekarom koji će predsuditi šta je najbolja terapija

Gastritis izaziva zapaljenje sluznice želuca. Bakterija Helicobacter pilori, koja inficira želudac i tanko crijevo, najčešći je uzrok gastritisa. Međutim, i drugi faktori mogu izazvati ovaj zdravstveni problem, uključujući prekomjernu konzumaciju alkohola, korišćenje lijekova protiv bolova tokom dužeg perioda, stres.

Uobičajeni simptomi gastritisa su mučnina, povraćanje, osjećaj sitosti bez razloga, naduven stomak, bol u stomaku. Iako postoje slučajevi kada je medicinski tretman neophodan za liječenje gastritisa, mnogi smatraju da mogu da kontrolišu simptome alternativnim metodama.

Stručnjaci navode principe koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa. Važno je znati da neće svi funkcionisati kod svakoga, tako da je najbolje o svemu se prvo konsultovati s ljekarom koji će predsuditi šta je najbolja terapija.

Antiinflamatorna dijeta

Gastritis je upala sluznice želuca, tako da konzumiranje hrane koja pomaže u smanjenju upale može pružiti olakšanje vremenom. Međutim, istraživanja nisu ubjedljivo pokazala da konzumiranje određenih namirnica izaziva ili sprečava gastritis.

Ipak, za pacijente nije loše da utvrde koja hrana izaziva simptome tako što će voditi dnevnik hrane. Tada mogu da počnu da smanjuju unos te hrane ili da je potpuno izbjegavaju. Prema studiji iz 2020. godine, neke namirnice koje mogu pogoršati gastritis su proizvodi od mesa, slatke namirnice, začinjena i pržena hrana, alkohol.

Bijeli luk

Neka istraživanja ukazuju na to da ekstrakt bijelog luka može pomoći u smanjenju simptoma gastritisa izazvanog bakterijom H. pilori. Ako izgnječite beli luk i pojedete ga, moguće je da će se simptomi smanjiti. Ukoliko vam je ukus mnogo jak, možete da isjeckate bijeli luk i pojede ga sa kašikom meda ili da ga uvijete u urmu.

Probiotici

Probiotici mogu pomoći u poboljšanju varenja i podsticati redovno pražnjenje crijeva. Probiotički suplementi unose dobre bakterije u probavni trakt, što može pomoći u zaustavljanju širenja H. pilori. Konzumiranje hrane koja sadrži probiotike takođe može pomoći kod simptoma gastritisa. Te namirnice su jogurt, turšija, kiseli kupus, kefir.

Zeleni čaj s medom

Studija je pokazala da ispijanje zelenog ili crnog čaja najmanje jednom nedeljno može značajno da smanji prisustvo H. pilori u digestivnom traktu. Med takođe može biti koristan jer sadrži antibakterijska svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcije. Takođe, neki ljudi vjeruju da samo ispijanje tople vode može umiriti stomak i pomoći varenju.

Eterična ulja

Eterična ulja koja mogu pozitivno uticati na simptome gastritisa su pepermint, đumbir i karanfilić. Najbolje je da se konsultujete s ljekarom kako je najdelotvornije da ih primjenjujete.

Lagani obroci

Obilni obroci bogati ugljenim hidratima mogu opteretiti probavni sistem i pogoršati gastritis. Studija iz 2020. godine takođe je pokazala da neredovni obroci mogu izazvati pojavu simptoma gastritisa. Ali osobe koje imaju gastritis a redovno jedu maje obroke mogu osjetiti olakšanje u procesu varenja i smanjenju simptoma gastritisa.

Bez cigareta

Pušenje može oštetiti sluznicu želuca i povećati rizik od razvoja raka želuca. Prestanak pušenja može smanjiti iritaciju sluznice želuca, omogućavajući joj da zacijeli, što će pomoći u ublažavanju simptoma gastritisa.

Kontrolisana upotreba pojedinih lekova

Upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, tj. lijekova protiv bolova kao što je ibuprofen, može povećati rizik od razvoja gastritisa i drugih gastrointestinalnih komplikacija. Naime, osobe koje uzimaju previše ovih lijekova mogu tako oštetiti sluznicu želuca i pogoršati gastritis. Ako ih izbjegavaju, to može eliminisati uzrok gastritisa, a prestanak njihove upotrebe tokom tegoba može pomoći da se izbjegne iritacija sluznice želuca.

Manje stresa

Stres može izazvati znakove gastritisa, tako da je život sa što manje stresa važan put do olakšanja tegoba koje gastritis nosi sa sobom. Tehnike koje mogu pomoći su masaža, meditacija, joga, vježbe disanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GASTRITISSIMPTOMI
17. april 2024 23:18