/ Френсис Хојген -FOTO YOUTUBE
06/10/2021 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хојген: Фејсбук наноси штету дjеци, подстиче поделе

Pоднијела je жалбу федералним властима, у којој тврди да је интерно истраживање показало да компанија појачава мржњу, дезинформације и политичке немире

Бивша запослена у Фејсбуку Френсис Хојген изјавила је у Конгресу да производи те компаније наносе штету дјеци и подстичу поларизацију у САД, као и да директори те друштвене мреже одбијају промјене зато што им је профит важнији од безбједности.

Хојген је пред Пододбором за заштиту потрошача у Сенату, оптужила компанију да је свјесна да Инстаграм, који је власништву Фејсбука, наноси штету појединим тинејџерима и да није искрена у јавној борби против мржње и дезинформација, преноси портал РТЦГ.

Хојген је тврдње против Фејсбука поткријепила десетинама хиљада интерних докумената које је тајно копирала прије него што је напустила посао у одсјеку за грађански интегритет.

Такође је поднијела жалбу федералним властима, у којој тврди да је интерно истраживање показало да компанија појачава мржњу, дезинформације и политичке немире, али да крије та сазнања.

Хојген је поручила да је одлучила да изађе у јавност са својим тврдњама зато што вјерује да "производи Фејсбука наносе штету дјеци, подстичу подјеле и слабе демократију".

- Лидери компаније знају како да учине Фејсбук и Инстаграм безбједнијим, али одбијају неопходне промјене зато што су им астрономски профити важнији од људи. Потребно је да Конгрес реагује. Они неће ријешити ову кризу без ваше помоћи- упозорила је Хојген.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:14