Ilustracija / -PIXABAY
20/03/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje pokazalo: Žene u Americi konzumiraju više alkohola od muškaraca

Studije pokazuju da su žene nakon što piju izložene većem riziku od srčanih bolesti, raka i drugih komplikacija vezanih uz alkohol nego muškarci

Žene u Sjedinjenim Američkim Državama prvi put u istoriji nadmašile su muškarce koji piju alkohol. Američki ljekar Džordž Kob, direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam (NIAAA), rekao je da je istraživanje iz 2021. godine pokazalo da je došlo do porasta u prekomjernom opijanu, a da se taj porast naručito očituje kod žena.

Hedavna istraživanja koja su pokazala da žene više konzumiraju alkohol u odnosu na muškarce, uočila da se ovaj trend najviše odnosio na studentkinje, piše Klix.ba. Oko 11,8 posto žena mjesečno je prekomjerno pilo u odnosu na muškarce koji su mjesečno prekomjerno pili u 10,4 posto slučajeva.

Kob je iznio zabrinutost za Washington Examiner dok je govorio o negativnim uticajima alkohola na zdravlje. Upozorio je ljude da paze na količinu alkohola kada piju, jer to nije dobro za njihov organizam.

Naveo je da se za žene smatra prekomjerno opijanje kada konzumiraju četiri ili više pića u istoj večeri. Za muškarce, to se pravilo odnosi na pet ili više pića. Takođe, žene su u većem riziku od zdravstvenih problema zbog alkohola u poređenju s muškarcima. To je povezano s njihovom manjom težinom.

Studije pokazuju da su žene nakon što piju izložene većem riziku od srčanih bolesti, raka i drugih komplikacija vezanih uz alkohol nego muškarci. Njihova koncentracija alkohola u krvi takođe je viša nakon popijenog pića u odnosu na muškarce.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 17:07