Vožnja, saobraćaj / - FOTO: UNSPLASH
09/05/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako dehidratacija utiče na vozače?

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su prije vožnje popili

Ono što uglavnom uradite prije nego što sjednete za volan jeste da provjerite da li ste sve ponijeli, ali ste zaboravili na jednu bitnu stvar koja čak može da vam sačuva život tokom vožnje.

Američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može da bude jednako opasna kao vožnja pod uticajem alkohola. Zato je vrlo važno popiti dovoljnu količinu vode prije nego što sjednete za volan, naročito tokom toplijih mjeseci.

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tokom simulirane vožnje ispitanici napraviti u zavisnosti od toga koliko vode su prije vožnje popili.

Prvi dan ispitanici su svakih sat vremena popili čašu vode i ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan svaki sata vremena popili su samo gutljaj vode i napravili ukupno 101 grešku, dakle više nego dvostruko.

Greške koje su činili bile su, između ostalog, krivudava vožnja u traci, prelaženje u drugu traku, kada preticanje ili prestrojavanje nije cilj, prekasno kočenje i slično.

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopšte povezani? Ljudski mozak ne funkcioniše optimalno kad je organizam dehidriran.

Dehidratacija takođe negativno utiče na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije, pa čak i na raspoloženje. Kada organizmu nedostaje voda, mišići takođe ne funkcionišu dobro, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:11