/ - PHOTO BY ANTON ON UNSPLASH
11/04/2023 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako jednostavno očistiti fuge na pločicama

Četkica za fugiranje možete zamijeniti četkicom za zube, ali su te četkice često premekane da bi imale koristi

Bez obzira na to jesu li podne ili zidne pločice prljave od masnoće, ostataka sapuna, buđ ili obične nečistoće, za čišćenje fuge potrebne su dvije stvari: četka za fugiranje i odgovarajuće sredstvo za čišćenje.

Najbolji rezultat

Četkica za fugiranje možete zamijeniti četkicom za zube, ali su te četkice često premekane da bi imale koristi. Što se tiče sredstva za čišćenje, puno formula djeluje, pa isprobajte različite opcije kako biste pronašli najbolje rezultate za svoje pločice. Iako su na raspolaganju komercijalna sredstva za čišćenje fuge, jednako je jednostavno napraviti vlastito sredstvo sa sastojcima koji su vam već pri ruci.

Kako očistiti fugu za pločice izbjeljivačem

Za razliku od izbjeljivača hlora, izbjeljivač kiseonikom nije toksičan, siguran je za okoliš i nema oštar hemijski miris. Takođe, neće zamrljati obojene linije fuga. Vodikov peroksid je oblik izbjeljivača kisikom, međutim, obično se prodaje u razrijeđenim otopinama, što ga čini relativno neučinkovitim sredstvom za čišćenje fuga.

Izmiješajte sredstvo za izbjeljivanje kisika u prahu s vodom. Kombinirajte izbjeljivač u prahu s kiseonikom s vodom da biste dobili pastu sličnu konzistenciji paste za zube. Uobičajeno je za to potreban omjer oko dva dijela izbjeljivača u prahu s kisikom i jednog dijela vode, prenosi Avaz.

Nanesite pastu

Spužvom nanesite sloj paste za izbjeljivanje na fuge. Pustite da pasta odstoji pet do 10 minuta. Pri rukovanju smjesom obavezno koristite gumene rukavice.

Izribajte fuge

Pročistite fuge krutom četkom te biste trebali brzo vidjeti kako se fuge posvijetlile do svoje izvorne boje i da se komadići buđi otope.

Isperite pastu

Isperite pastu čistom vodom, a zatim obrišite pločicu čistom krpom. Pustite da se pločica osuši u preko noći.

Kako očistiti fuge hlorom za izbjeljivanje

Jedan od tradicionalnih načina čišćenja fuga upotreba kućnog izbjeljivača s hlorom. Obično izbjeljivanje hlora u domaćinstvu učinkovit je način čišćenja fuga, ali budući da je koristite u punoj snazi, potreban je oprez prilikom njezine upotrebe.

Nosite zaštitnu opremu

Važno je zaštititi se kada koristite izbjeljivač s hlorom pune snage, tako što ćete nositi gumene rukavice i staru odjeću koju ne biste oštetili mrljama od izbjeljivača.

Prozračujte prostor

Otvorite sve obližnje prozore kako biste prozračili prostor u kojem čistite, jer je izbjeljivač toksičan i te isparava štetne supstance od kojih vam može biti jako mučno u zatvorenom prostoru.

Izribajte fuge

Umočite četkicu za fugiranje u čisti izbjeljivač, nanesite je na linije i snažno ribajte kako biste uklonili mrlje.

Isperite pločice

Temeljito isperite pločice čistom vodom i spužvom ih izribajte kako biste uklonili preostali izbjeljivač. Ponovite ovaj korak. Ključno je ukloniti sav izbjeljivač.

Osušite površine

Obrišite pločice i fuge čistim, suvim peškirom, a zatim pustite da se pločice osuše na zraku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 09:13