/ - PHOTO BY BOGDAN FARCA ON UNSPLASH
25/04/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako mačke predu

Predenje je neka vrsta mačije komunikacije kojom signalizira kako se osjeća i kojom privlači pažnju ili odbija agresivnost

Često ljudi kažu za macu kako prede od zadovoljstva, a da zaista ne znaju kako mačke predu i je li to stvarno znak zadovoljstva. Stručnjaci tvrde da mace predu u svim mogućim situacijama, kada zadovoljne i site drijemaju, kada jedu, kada sisaju, kada opušteno spavaju dubokim snom čak i kada se ljute ili su uznemirene i pod stresom. Predenje je neka vrsta mačije komunikacije kojom signalizira kako se osjeća i kojom privlači pažnju ili odbija agresivnost.

Nije razjašnjeno

Iz opisa procesa kako mačke predu je vidljivo da tehnički taj proces predenja još nije do kraja razjašnjen, pa se i dalje misli da taj zvuk predenja stvaraju mišići grkljana koji se skupljaju i šire i time proizvode taj zvuk predenja. Kao da maca u grlu ima male, vrlo sofisticirane “orgulje” koje sviraju samo njoj znane melodije.

Drugi stručnjaci predenje povezuju s građom kostiju mačije lobanje, a treći tvrde da predenje proizvode zaklopci na mačijim glasnicama, prenosi Avaz.

Kako mačke predu i kako razlikovati vrste predenja

Tiho i jednolično zujanje zasigurno znači da vaša maca prede od zadovoljstva, ali kako mačke predu i kako razlikovati vrste predenja znaju najbolje vlasnici mačaka koji su istinski zaljubljenici u svoje umiljate ljubimce. Njima će njihova maca predenjem dati do znanja kada uživa u maženju, drugačije će presti dok vam se mota oko nogu kad joj pripremate večeru, a drugačije kada susretne drugu mačku, a posve drugačije kada se vrati iz skitnje svojim mačićima.

Mačija meditacija

Kako mačke predu i zašto to predenje smiruje njihove vlasnike dok im predu u krilu takođe nije objašnjeno. Vlasnici se zaklinju da razlikuju molećivo predenje svojih ljubimaca od stresnog i uznemirenog predenja ili predenja kojima se njihov ljubimac tuži na neku bol. Gugutavo predenje vlasnicima mačaka znači da su zadovoljne i jako dobro raspoložene, ono je poziv na druženje i maženje. Mačke predu i tokom okota, pa se čini da ih predenje opušta i smiruje porođajnu bol, poput neke mačije meditacije.

Naravno da mačke i reže ako i kada protivniku “žele pokazati zube” i odsustvo straha, naročito ako se osjećaju ugroženo ili su u borbi za teritorij ili plijen, ipak je domaća mačka potomak svojih dalekih divljih predaka koji su pravi predatori. Ljubavno pjevanje ili zavijanje nalik plaču bebe koje mužjaci proizvode za vrijeme parenja, najčešće u veljači zbog čega se naziva i “veljanje” bi moglo objasniti kako mačke predu, jer ti zvukovi se proizvode istim mehanizmom.

Bolesno mjesto

Kako mačke predu i je li to doista vrsta socijalne komunikacije je vidljivo iz odnosa male djece i starijih osoba prema macama, jer se čini da je neko nagonsko razumijevanje na njima. Djeca instinktivno osjećaju kada njihova maca predenjem nešto želi ili nešto traži, kada je zadovoljna i želi mir i ne želi da je se gnjavi. Starije osobe su često bolesne, a njihove mace nagonski sjedaju na bolesno mjesto i kao da predenjem izvlače bolest i njih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:21