foto: Unsplash / - FOTO: UNSPLASH
16/10/2023 u 19:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako pomjeranje sata utiče na zdravlje?

Psiholozi ističu da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada je poremećen, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u pređašnje stanje

Bliži se noć kada ćemo u tri sata posle ponoći pomjeriti kazaljke na satu za jedan sat unazad. Iako za mnoge ovo znači samo sat vremena dužeg sna, pitanje je da li i na koji način ova promjena može da nas poremeti.

Mnogi znaju da promjena u noći između 28. i 29. oktobra nije pogodna za meteorologe i hronične bolesnike, ali to ne isključuje mogućnost da to osete i oni koji nemaju zdravstvenih tegoba, piše Danas.rs.

Raspoloženje često zavisi od vremena, posebno kada dođe jesen. Dan postaje kraći, mračniji i hladniji, a sunce brže zalazi, što ljude čini razdražljivim. Dakle, kako pomjeranje sata skraćuje dan, moguć je izvjestan uticaj na psihičko stanje ljudi.

Psiholozi ističu da svaka osoba ima svoj, takozvani, unutrašnji sat, a kada je poremećen, potrebno je određeno vrijeme da se vrati u pređašnje stanje.

Naš ritam i organizam ne mogu da znaju za spoljašnje uticaje i treba im vremena da se ponovo prilagode.

Mnogi ljudi, posebno zaposleni, svjesni su da prelazak na zimsko računanje vremena znači da jedva da će ugledati svjetlost dana tokom radnih dana. Što je još jedna negativna posledica pomjeranja sata koji nam se približava.

Sve to negativno utiče na psihu i bioritam, ali i na naše zdravlje, jer je Sunce važan izvor vitamina D.

Meteoropatama i hroničnim bolesnicima potrebno je najmanje dvije nedelje da se posle vremena vrate u normalno stanje.

Same promjene godišnjih doba utiču na psihu, a jasno je da promeranje sata donosi i određene posledice kao što su promjena raspoloženja, bezvoljnost, razdražljivost i glavobolja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 04:47