/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-SANNEBERG
30/04/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset tajni ljepote skandinavskih žena

Ako neko može da se pohvali prirodno lijepom i čistom kožom, to su blijedopute Skandinavke. Njihovi rituali su jedinstveni u svijetu, a mi vam otkrivamo tajne ljepote skandinavskih žena.

Od ikonične Ingrid Bergman, do sveprisutne Alisije Vikander, ljepota skandinavskih žena uvijek osvaja svijet. One su kraljice uličnog stila, svijetle kose i perfektno čiste kože. Kako? Otkrivamo vam 10 najvećih tajni ljepote skandinavskih žena.

Kako Skandinavke njeguju lice?

Postoji svega nekoliko jednostavnih principa njege kože koje poštuju Skandinavke. Prije svega, to je holistički pristup ljepoti. One podjednako paze šta jedu, u kakvoj su formi, koliko i koje proizvode koriste.

Ako na jelovniku imaju zdravu, organsku hranu, onda se trude i da provode što više vremena u prirodi, kao i da kupuju kozmetiku sačinjenu od prirodnih sastojaka. Takođe, jako im je važno da rutina njege lica bude jednostavna – dobra hidrantatna krema, zaštita od Sunca i valjan serum za lice – to je sve što im treba.

1. Zdrava ishrana

Zdrava koža počinje zdravom ishranom, a Skandinavke to znaju. Slično mediteranskoj ishrani, skandinavska se fokusira na zdravu, sezonsku ishranu zasnovanu na lokalnom voću, povrću i morskim plodovima. Generalno, Skandinavci imaju tendenciju da jedu više cjelozrnih žitarica nego prerađenih, kao i bobičasto voće, korjenasto povrće, ribu bogatu omega tri masnim kiselinama i kolagenom, jogurt.

2. Prirodni sastojci u kozmetici

Skandinavske žene pažljivo biraju svoje kozmetičke proizvode. Ako su organski sastojci bolji za vaše opšte zdravlje, lako je zaključiti da su korisni i za vašu kožu. Skandinavski proizvodi za njegu kože su uglavnom ukorenjeni u prirodi i sadrže organske i prirodne sastojke kao što su skandinavska glečerska voda i čista omega ulja koja potiču iz dubine njihovih mora.

3. Dosta sna

Dovoljno sna je temelj zdravog tijela i duha, a Skandinavci imaju poseban pristup spavanju. Oni nalaze vremena za rituale odlaska na spavanje, kao što je čitanje ili kuvanje šolje čaja, rano idu u krevet i rano se bude, uvijek vode računa da soba bude mračna i spavaju sa otvorenim prozorima jer je poznato da svjež vazduh podstiče bolji san.

4. Aktivan život u prirodi

Skandinavci provode mnogo vremena u prirodi, koristeći blagodeti svježeg vazduha, hladne vode i sunca. Skandinavke vole da vježbaju u prirodi, ali i da se ponovo povežu – to može biti jednostavno šetnja parkom, piknik sa prijateljima, večera na otvorenom ili kafa na svježem vazduhu. To je posebno važno tokom zime, kada su dani kratki, a tijelo treba da uhvati malo sunčeve svjetlosti.

5. Njega kože usmjerena na hidrataciju

Kada je u pitanju njega kože, skandinavke stavljaju naglasak na hidrataciju, kako iznutra tako i spolja. Zbog niskih temperatura u zimskom periodu, i tradicionalni i moderni skandinavski rituali ljepote se fokusiraju na hidrataciju, što znači korišćenje ulja za čišćenje, seruma, hijaluronske kiseline, bogatih krema, maski za lice koje hidriraju.

6. Redovno koriste SPF

Skandinavska povezanost sa prirodom proširuje se i na njegu kože prilagođavanjem rutine njege kože godišnjim dobima. Sa ogromnim razlikama u temperaturama i nivoima vlage između zime i ljeta, skandinavske žene posebno vode računa da svojoj koži daju više vlage zimi i koriste lakše formule tokom ljeta. Bez obzira na godišnje doba, skandinavke nikada ne zaboravljaju dobru kremu za sunčanje sa 30 SPF ili više.

7. Sauna i ledena voda

Kultura finske saune je svjetski poznata i čak je navedena na Uneskovoj listi svjetske baštine kao nematerijalno kulturno nasleđe čovječanstva. Neka istraživanja su dokazala da sauna smanjuje lučenje sebuma, stabilizuje funkciju epidermalne barijere i reguliše pH kože.

8. Minimalizam u rutini njege kože

Među tajne ljepote skandinavskih žena spada i – minimalistički pristup njegovanju kože. One teže prirodnom izgledu bez napora. To znači da priželjkuju zdravu kožu koja je sama po sebi lijepa bez nošenja previše šminke.

9. Njega kože proširuje se na kosu i tijelo

Briga o vlasištu, kosi i tijelu je produžetak skandinavske rutine ljepote – zdravo vlasište je osnova za zdravu, sjajnu kosu, a briga o koži na tijelu je jednako važna kao i briga o licu. Redovni piling, hidratacija i zaštita od sunca su obavezni, kao i odabir najboljih proizvoda za njegu kože glave i kose.

10. Ledeno hladna voda

Skandinavke poznaju prednosti ledene vode, pa se nerijetko tuširaju hladnom vodom ili bar svoj higijenski ritual završavaju na ovaj način. Takođe, za umivanje koriste hladnu vodu – to svakako spada među tajne ljepote skandinavskih žena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:04