Cimet i med se piju srijedom / -SHUTTERSTOCK
20/02/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Detoks napici za svaki dan u sedmici: Medom i cimetom "zasladite" srijedu

Namijenite dane za korijander, piskavicu, limun i kumin, ayovan, vetiver

Sokove možete piti svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, veoma su jednostavni za napraviti, radi se o praktičnim sastojcima koje nije teško nabaviti. Ujutro je tečnost nužna, kako bi podstakla metabolizam i pokrenula ‘sokove‘ u tijelu.

Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj detoksikacije je da ukloni višak masnoće iz jetre, oslobodi žuč da ponovo pravilno radi, eliminiše otrovni otpad, otopi nagomilani kamenac u žuči i jetri te regeneriše oštećene i uništene ćelije jetre.

Ponedjeljak – voda s korijanderom

Biljka korijander podstiče mršavljenje i izbacivanje viška vode iz organizma. Bogata je kalijumom, željezom, magnezijumom, kalcijumom, folnom kiselinom. Ovu vodu možete piti svaki ponedjeljak. Ubacite 3 kaškice sjemena korijandera u 750 ml vode, pustite da provri i pijte kao topli napitak.

Utorak – napitak s piskavicom

Namijenjen je čišćenju jetre i bubrega. Ubacite sjeme piskavice u jednu čašu vode te ostavite da stoji tokom noći. Ujutro ga popijte na prazan želudac, podstiče mršavljenje te reguliše nivo šećera iz krvi.

Srijeda – med i cimet u vodi

Ovaj napitak je sladak, pa ga mnogi vole. Dobar je za mršavljenje i detoksikaciju te daje podršku imunitetu. Med i cimet poznati su u zdravoj ishrani. Recept je jednostavan - u čašu prokuvane vode dodajte pola kašičice cimeta i kad voda bude na sobnoj temperaturi, dodajte kašičicu meda.

Četvrtak – voda s limunom i kuminom

Limun i voda poznati su par za detoksikaciju. Za ovaj napitak prvo u pola litre vode stavite kašičicu sjemena kumina, a kad provri, izvadite sjemenke i dodajte sok od pola iscijeđenog limuna. Idealan je za smanjenje osjećaja nadutosti, mršavljenje i regulisanje masnoće.

Petak – voda i ayovan

Ayovan je indijska biljka poznata po sposobnosti ubrzanja rada metabolizma. Za napitak dodajte sjeme ayovana u prokuvanu vodu, doza je 4 šoljice. Nakon kuvanja neka odstoji 10 minuta. Popijete dok je toplo.

Subota – vetiver napitak

Ovaj detoks eliksir dobar je za opuštanje, pomaže kod nesanice, podstiče skidanje masnih naslaga i koži daje svježinu. Prokuvajte korijen vetivera, procijedite ga i pijte dok je mlak.

Nedjelja – topla limunova voda

Iscijedite limun u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac. Ovaj napitak je dobro poznat kao stimulator za gubljenje viška kilograma, a unijetćete i optimalnu dozu vitamina C.

Učinak ovih napitaka moguća je samo uz zdravu ishranu, a svaki organizam poseban je za sebe, zato je važno da se prije upotrebe ovih napitaka posavjetujete sa svojim ljekarom, piše Atma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:49