/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-NADYA SO
23/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako da orhideja cvjeta tokom cijele godine

Mali trikovi velikih majstora

Najbolji način da osigurate da će vaša orhideja ponovo procvjetati, nakon što joj prvi cvjetovi opadnu, je da se pravilno brinete o biljci tokom perioda mirovanja (necvjetanja). Preduzimanjem odgovarajućih mjera na kraju jednog ciklusa cvjetanja, ključno je za novi ciklus cvjetanja orhideje.

Svaka vrsta orhideja ima prirodnu sezonu cvjetanja. Kod većine orhideja, uključujući veoma popularnu orhideju Phalaenopsis, period rasta tokom kojeg se pojavljuju novi listovi počinje tokom ljetnjih mjeseci. Do jeseni počinju da se pojavljuju cvijetni pupoljci, a biljka će obično cvjetati oko kasne jeseni. A period cvjetanja se obično završava krajem zime ili ranim nedjeljama proljeća. Ako želite da vaša orhideja češće cvjeta, slijedite sledeće savjete stručnjaka.

Odložite presađivanje dok vaša orhideja ne završi cvjetanje

Iako je vama možda logično da orhideju presadite u malo veću saksiju kad je kupite, stručnjaci za orhideje to nikako ne preporučuju. Ako to ipak uradite, izazvaćete prerano opadanje cvjetova. Najbolje vrijeme za presađivanje je kada opadne poslednji cvijet. Naime, tada većina orhideja počinje svoju aktivnu fazu rasta puštajući nove korene i listove u pripremi za sledeće cvjetanje.

Vodite računa i o tome da alat (nož ili makaze) kojima sječete mrtve djelove biljke budu sterilisani. Saksija ne bi trebalo da bude mnogo veća od prethodne. Orhidejama nije potrebna velika saksija za rast. Osim toga, vodite računa da oko saksije bude dovoljno prostora jer orhideja pušta vazdušno korijenje.

Odrežite mrtve delove

Važno je da se pobrinete da se orhideja zaista regeneriše tokom perioda mirovanja. A tom procesu mnogo ćete doprinijeti ako na vrijeme uklonite sve uvele, mrtve djelove – grane i listove. To će pomoći biljci da zadrži više hranljivih materija i energije. I kao što smo već naveli, specijalisti za ohideje savjetuju da za sječenje koristite isključivo sterilisani alat.

Obezbijedite dovoljnu vlažnost

Orhidejama je potrebna velika vlažnost, ali ih ne treba prečesto zalivati – dovoljno je jednom nedjeljno, jer epifiti više vole da upijaju vlagu iz vazduha. Odličan način da obezbijedite potrebnu vlažnost vašoj orhideji je periodično orošavanje biljke. Orhideje takođe vole da žive u velikim grupama ili grupama od nekoliko orhideja kako bi zajedno mogle da stvore svoj mali ekosistem. Orhideju treba zalivati na sledeći način: Potopite cijelu saksiju u vodu i ostavite da odstoji jedan sat, a zatim pustite da iscuri sav višak vode.

Malo smanjite temperaturu u prostoriji kad padne noć

Pošto orhideje cvjetaju u skladu sa prirodnim godišnjim dobima, obično će reagovati na promjene u temperaturi okoline. Kada osete da se temperature hlade uveče, u kasnu jesen, počinju svoj ciklus cvjetanja. Da biste to podstakli, premjestite svoju orhideju u okruženje gdje noćne temperature prirodno malo padaju,piše lepotaizdravlje.rs Postavljanjem biljke na prozorsku dasku možete to postići ili razmislite o smanjenju toplote u vašem domu uveče tokom zimskih mjeseci. To će znatno pomoći da orhideja cvjeta češće.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:33