/ -SHUTTERSTOCK
22/02/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako šećer utiče na kožu i kakve tragove ostavlja na licu

Ako jedete mnogo slatke hrane, vjerovatno ste primijetili promjene na svom licu: postaje natečeno, gubi nekadašnji sjaj ili čak postaje prekriveno aknama

Savremeni čovjek je svakako srećan: za razliku od naših predaka, ne moramo da razmišljamo šta da kuvamo za večeru, jer nam je na raspolaganju širok izbor hrane. Ali to ima i svoju lošu stranu: gotova hrana često obiluje šećerom. A prekomjerni unos šećera može da naruši zdravlje i ljepotu, jer loše utiče i na kožu lica.

Ako dođe do nekog disbalansa u tijelu, to će se odmah odraziti i na koži. Ako jedete mnogo slatke hrane, vjerovatno ste primijetili promjene na svom licu: postaje natečeno, gubi nekadašnji sjaj ili čak postaje prekriveno aknama.

"Ovaj fenomen se naziva ‘sindrom šećernog lica‘", objašnjava kozmetičarka Lana Abasova.

Šta je sindrom šećernog lica

Sindrom šećernog lica je posledica prevelike količine šećera u ishrani, što utiče na izgled kože, posebno lica. Naučno rečeno, šećerno lice se pojavljuje zbog glikacije – hemijskog procesa u kojem se molekuli šećera vezuju za proteine, formirajući glikozilovane molekule. Ovi molekuli ne izlučuju se iz tijela, ozbiljno remete metaboličke procese i uzrokuju smrt ćelija.

Kolagen i elastin, proteini odgovorni za čvrstinu, elastičnost i mekoću kože, najviše su pogođeni glikacijom. Njihova vlakna postaju gušća, koža postaje gruba i suva, pojavljuju se bore. Tada su i druge strukture, na primjer, kapilari, takođe uključene u destruktivni proces. Kao posledica javlja se rozacea ili stalno crvenilo lica koje mora da rešava dermatolog.

Kakve tragove šećer ostavlja na licu

Bubuljice. Višak šećera u tijelu povećava proizvodnju sebuma, koji začepljuje pore i folikule dlake, izazivajući akne. Proizvodi koji sadrže šećer takođe narušavaju crevnu mikrofloru i povećavaju propustljivost patogenih mikroorganizama, što rezultira pojavom akni na licu.

Oticanje i nadutost. Proizvodi glikacije ometaju uklanjanje viška tečnosti iz tijela, što dovodi do stalnog otoka na obrazima i ispod očiju.

Prerano starenje. Šećer ne samo da uništava kolagena i elastinska vlakna, već i značajno usporava proces formiranja novih ćelija kože. Epidermis gubi sposobnost brze regeneracije, a na licu se pojavljuju duboke bore koje su najizraženije u predjelu oko očiju – gdje potkožna mast praktično izostaje.

Suvoća i ljuštenje. Glikovani proteini, odnosno uništeni zbog glikacije, prestaju da zadržavaju vlagu u epidermisu. Tečnost isparava brže nego obično, a koža postaje dehidrirana, suva i peruta se.

Crvenilo. Zbog stanjivanja proteinskih vlakana, mali krvni sudovi se uzdižu bliže površini kože i postaju vidljivi. Slabo vezivno tkivo na licu čini izraženim paukove vene.

Siv ten. "Krhkost" krvnih sudova remeti zasićenost dermisa kiseonikom i svim potrebnim supstancama koje ulaze u tijelo hranom. Kao rezultat, koža gubi svoj prirodni sjaj, dobija sivkastu nijansu i izgleda beživotno.

Kako vratiti zdrav izgled svojoj koži

Za početak, svedite konzimiranje namirnica koje sadrže šećer (i veštačke zaslađivače) na najmanju moguću mjeru. Hranite se zdravo, pojte dovoljo vode i uvrstite svakodnenvu fizičku aktivnost u svoju rutinu. Koristite kozmetičke proizvode koji su namijenjeni baš vašem tipu kože, a maksimalnu pažnju posvetite pravilnom čišćenju lica. Ako se budete pridržavali navedenog, vaše lice će se prosto preporoditi za samo nekoliko nedjelja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:54