/ GETTY IMAGES-GPOINTSTUDIO
19/03/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koliki je rok trajanja kozmetičkih proizvoda

Rok trajanja počinje kada se kozmetika otvori prvi put i obično je označen simbolom otvorene tegle za kremu

Svako ko bolje pogleda kozmetičke proizvode vjerovatno će naći na dva simbola: pješčani sat i otvorenu teglu kreme. Ali šta oni znače – i koja je razlika? Kao i hrana, kozmetika i proizvodi za njegu takođe imaju određeni rok trajanja. Uglavnom, kreme, šminka i slično moraju da imaju rok trajanja od najmanje 30 mjeseci. Međutim, ako su proizvodi već otvoreni, mogu se koristiti samo određeno vrijeme. Razlog? Rizik od netolerancije se povećava jer se koncentracija pojedinačnih aktivnih sastojaka mijenja tokom vremena.

Rok trajanja počinje kada se kozmetika otvori prvi put i obično je označen simbolom otvorene tegle za kremu. Na slici tegle sa kremom, rokovi su u mjesecima, otprilike "12 M", odnosno dvanaest mjeseci. Međutim, po pravilu proizvodi traju znatno duže. Otvorena tegla za kremu može se štampati samo ako proizvod ima rok trajanja od najmanje 30 mjeseci neotvoren. Zbog toga se posebno koristi za proizvode koji su relativno neosjetljivi na kvarenje. To uključuje gelove za tuširanje, šampone, paste za zube, kao i kreme i losione.

Ako proizvodi generalno imaju rok trajanja kraći od 30 mjeseci, oni moraju biti označeni rokom upotrebe. Datum "najbolje do" može da se identifikuje ili "najbolje do" ili simbol pješčanog sata. Navedeno vrijeme važi bez obzira na to da li ste već otvorili pakovanje ili ne. Ali budite oprezni: informacije o minimalnoj trajnosti važe samo ako se poštuju uputstva za skladištenje navedeno na pakovanju.

Savjeti za skladištenje kozmetičkih proizvoda

Ako su kozmetički proizvodi izloženi jakom sunčevom svjetlu ili visokim temperaturama, njihov rok trajanja se često smanjuje jer se bakterije mogu lakše razmnožavati i stanje sastojaka može da se promijeni. Rezultat – proizvodi se pokvare prije nego što im iste rok upotrebe, što dovodi do preranog isteka kozmetike.

Da biste to spriječili, proizvode treba čuvati na tamnom, suvom i hladnom mjestu. Idealno u ormaru koji štiti od direktnog sunca ili toplote od grijača. Široko rasprostranjen savjet za čuvanje kozmetičkih proizvoda u frižideru samo donekle ima smisla. Zbog hladnoće, kreme mogu da emulguju (odvaja se mast od vode), ruževi gube boju, a puder počinje da se mrvi. Međutim, čuvanje parfema u frižideru je idealno.

A ako nema informacija?

Ako nema informacija o roku trajanja kozmetike, često se radi o proizvodima za jednokratnu upotrebu. Napravljeni su tako da se mogu u potpunosti potrošiti odmah nakon otvaranja. Uzorci su takođe uključeni. Ali takozvani komprimovani gasni paketi kao što su sprejevi za kosu i suvi puderi ne traže nikakve informacije; oni imaju praktično neograničen rok trajanja.

Koliki je rok trajanja kozmetičkih proizvoda – koji proizvod koliko traje?

Osnovno pravilo za kozmetičke proizvode glasi: Svako ko koristi kozmetičke proizvode duže od navedenog vremena mora obratiti pažnju na promjene u mirisu i izgledu. Ako primijetite bilo kakve promjene, više ne treba da koristite taj proizvod.

Njega lica i tijela

Rok trajanja: Rok trajanja kozmetičkih proizvoda kao što je krema za lice uobičajeno je godinu dana, a losioni za tijelo traje čak i do tri godine. Često se krema za područje oko očiju može koristiti najviše tri mjeseca jer sadrži manje konzervansa. Gel za tuširanje i šampon obično traju nekoliko godina. Simbol na pakovanju koristi mali broj (npr. "12 M") da označi koliko mjeseci će krema trajati. Obično se 12 do 24 mjeseca čuvaju na tamnom mjestu i na sobnoj temperaturi. Oprez: Čim kreme postanu vodenaste ili mrvičaste, odnosno razdvoje se ulje i voda, treba ih baciti. Važno je znati o kremi za sunčanje da se UV zaštitni filteri vremenom troše. Zato je bolje da bacite prošlogodišnju kremu i kupite novu da biste izbjegli opekotine od sunca.

Savet: Kreme i losioni u pumpicama ili tubama obično imaju duži rok trajanja od onih u limenkama i teglama jer se izbjegava direktan kontakt sa prstima.

Podloga, korektor, puder

Rok trajanja: Proizvodi poput pudera ili rumenila u prahu obično traju do dvije godine, a korektori najviše godine dana prije isteka roka trajanja.

Oprez: Isto važi i za kremu ili tečnu šminku: ako se voda i ulje razdvoje, kozmetiku treba baciti. Primjećujete li tamne mrlje na svom puderu ili rumenili u prahu? Odmah ga bacite! Mrlje mogu značiti buđ. Nikada ne dodirujte puder vlažnim sunđerom ili vlažnom četkom. Ovo promoviše stvaranje plijesni i grudvica.

Savjet: Biće higijenske i stoga dugotrajnije ako koristite sunđer ili četku za nanošenje umjesto prstiju. Ako se puder i rumenilo raspadaju, to ne znači da su postali neupotrebljivi.

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda za oči

Rok trajanja: Kozmetika kao što je sjenke u prahu traje do dvije godine, a kremaste sjenke traju do godinu dana. Olovka ajlajner može se sigurno koristiti do tri godine. Maskara je veoma osjetljiv proizvod i treba da zamijeniti nakon maksimum šest mjeseci.

Oprez: Isto važi i za sjenke u prahu: Tamne mrlje znače buđ. Ako maskara ima čudan miris ili počinje da se mrvi, takođe je treba baciti. Maskara često može biti uzrok konjunktivitisa. Razlog za to je taj što klice uđu u oko svaki put kada namažete trepavice.

Savjet: "Pumpanje" četkicom za maskaru ne čini ništa osim što nosi klice i vazduh, što čini da se proizvodi brže suši. Ima smisla povremeno čistiti četku pod tekućom vodom, što takođe poboljšava rezultat čišćenja. Nanesete sjenke sunđerom ili četkicom umjesto prstima kako biste zaštitili proizvod od bakterija.

Ruž i lak za nokte

Rok trajanja: Po pravilu, kozmetika kao što su karmin i sjaj za usne može se koristiti do dvije godine. Što je ruž masniji, brže se pokvari. Lakovi za nokte traju do pet godina

Oprez: Ako se konzistencija promijeni ili karmin čudno miriše, odmah ga bacite.

Savjet: Najbolje je da obrišete vrh čistom maramicom nakon svake upotrebe kako biste ga održali čistim. Ruževi i sjajevi za usne vole tamu. Zato uvijek dobro zatvorite kutiju i ne čuvajte karmin na svijetlom mestu. Kada koristite sjaj za usne ili maskaru, izbjegavajte "pumpanje".

Parfemi

Rok trajanja: Dobar parfem može trajati do deset godina ako se pravilno skladišti. Oprez: Sa mirisima je lako primijetiti kada je vrijeme za rastanak. Čim više ne miriše onako kako bi trebalo da miriše, recite zbogom parfemu. A obratite pažnju i na promjenu boje i izdvojene čestice – i to je znak upozorenja.

Savjet: Čuvajte mirise na što je moguće tamnijem mjestu i zaštitite ih od ekstremne toplote. Najbolje mjesto za parfeme i toaletnu vodu je frižider.

Zaštita od sunca

Trajnost: Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje je važno za sprečavanje starenja kože i oštećenja od sunca. Zato treba odmah da bacite kremu za sunčanje koja je istekao rok trajanja. Krema za sunčanje obično traje oko 12 mjeseci.

Oprez: Kremu za sunčanje koja je istekao rok trajanja možete prepoznati po jakom mirisu i promijenjenoj boji. Čak i ako se konzistencija promijeni i krema postaje čvršća, trebalo bi da zamijenite kremu za sunčanje.

Savjet: Da biste izbjegli alergijske reakcije izazvane kozmetičkim proizvodima sa isteklim rokom trajanja, olovkom možete da zapišete datum na pakovanju kada ste prvi put otvorili proizvod,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:08