Crveni kiosk bi mogao postati Lego komplet / -SKRINšOT/N1
13/02/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kultni jugoslovenski crveni kiosk mogao bi da "oživi" kao komplet Lego kocki

Arhitekta Nikola Opačić osmislio ideju, potrebno 10. 000 glasova do recenzije

Kultni crveni kiosk, K67, jedan od simbola industrijskog dizajna u socijalističkoj Jugoslaviji, mogao bi do oživi kao komplet Lego kocki i to na inicijativu arhitekte iz Beograda Nikole Opačića.

Da li će jedan od kultnih simbola Jugoslavije postati dio kolekcije koju će Lego uvrstiti, saznaćemo nakon što glasanje za Lego ideje bude završeno.

Inače, kiosk K67 djelo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Janez Mahtiga i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obilježja bivše Jugoslavije.

Opačić je kroz igru sa lego kockama spojio voje velike dvije ljubavi arhitekturu i lego kocke.

- U vrijeme korone i lokdauna bili smo osuđeni da budemo kod kuće i fokusirani samo na posao. U tom trenutku sam radio na rekonstrukciji aerodroma, što je ogroman posao i bila mi je potrebna relaksacija, d amalo glavu odmorim. Malo po malo, nađem kocke koje skupljam cio život. Kiosk i lego imaju nekoliko zajedničkih momenata: crvena boja jedna od najpoznatijih boja i za kiosk i u legu, modularni su, mijenjaju se, plastični su... -objašnjaav arhitekta.

Kkao je objasnio, glasanje za lego ideju se odvija na zvaničnoj platformi Lego i Dijaz gdje u narednih godinu i pod dana je potrebno sakupiti 10.000 glasova kako bi Lego dizejnerski tim uradio recenzijui, pa ako im se svidi kiosk će opet da uđe u istoriju. Sa legom nema kraja igri jedini problem je što ih nikada nema dovoljno, ali u tome i jeste čar - zaključuje arhitekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:31