/ -SHUTTERSTOCK
05/06/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ljekari otkrivaju da li antidepresivi utiču na seksualni nagon

Razni činioci, uključujući lekove za liječenje depresije, mogu uticati na ženin seksualni nagon.

Depresija može učiniti da osoba izgubi interes za stvari ili aktivnosti koje je nekad voljela da radi. U to spada i seks. Dok ljekovi mogu da pomognu ljudima u borbi protiv depresije, jedna od nuspojava antidepresiva mogao bi biti nizak libido, tvrde ljekari.

Antidepresivi se obično propisuju kada se nekome dijagnostifikuje depresija, anksiozni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaj (OCD) i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Takođe se mogu koristiti za liječenje hronične bolesti kao i poremećaja ishrane, navodi psihijatar Rahul Rai Kakar.

Poznato je da antidepresivi mogu da pomognu u regulisanju raspoloženja, ali takođe mogu da utiču i na seksualni život.

Depresija i antidepresivi mogu uzrokovati simptome poput suve vagine, kao i smanjenog seksualnog nagona, prema studiji objavljenoj u Journal of Clinical Medicine.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Drug Healthcare and Patient Safety, pokazalo je da antidepresivi mogu prouzrokovati seksualne probleme kao što su smanjena seksualna želja, smanjeno seksualno uzbuđenje, odgođeni ili smanjeni orgazam, a često i njegov izostanak.

"Žene mogu da primijete smanjenje ili promjene u seksualnoj želji, uzbuđenju ili orgazmu dok uzimaju antodepresive", kaže Kakkar.

Na ovo mogu uticati individualne razlike, određeni antidepresiv koji se uzima kao i drugi faktori kao što su cjelokupno mentalno zdravlje osobe i dinamika odnosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 10:52