Opsano skrolovanje / -ILUSTRACIJA
17/01/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opasno skrolovanje: Naučnik objasnio šta se dešava s mozgom čovjeka, a šta tinejdžera dok gledaju TikTok

Rezultat je smanjen raspon pažnje, sličan onom kod zlatne ribice, i povećana potreba za trenutnim zadovoljstvom

U današnje vrijeme, kada brzina informacija prevazilazi brzinu svjetlosti, pojavio se novi termin koji bi lako mogao da postane riječ godine: "TikTok mozak". Da, dobro ste pročitali. Ovaj fenomen, koji se može opisati kao turbo verzija onoga što bi stručnjaci nazivali "kratkim rasponom pažnje", uveliko intrigira stručnjake širom svijeta. Ali šta se zapravo dešava u našim mozgovima dok besomučno skrolujemo po TikToku, gledajući smiješne klipove, modne izazove, recenzije proizvoda i video-zapise s macama?

Da bi osvijetlio ovu misteriju, dr Patrik Porter, stručnjak za neuronauku i osnivač aplikacije BrainTap. Dr Porter, čovjek koji je mozak proučavao više od tri decenije, dao je fascinantnu uvid u ono što se dešava iza kulisa naših umova za Pure Wow.

- Imate li prijatelja koji djeluje malo nervozno, kao da nema koncentraciju dužu od dva minuta? Vrlo vjerovatno je da pati od TikTok mozga - objašnjava dr Porter.

Ovaj termin opisuje promjene u mozgu koje nastaju zbog čestog korišćenja ove platforme.

- Karakteriše ga smanjen raspon pažnje, sličan onom kod zlatne ribice, i povećana potreba za trenutnim zadovoljstvom - dodaje on.

Šta se dešava u mozgu?

Ali, šta se tačno dešava u mozgu? Naš mozak, izložen brzom nizu vizuelnih i slušnih stimulacija, ispušta dopamin u odgovoru na zabavne elemente svakog TikToka. Međutim, nije sve u dopaminu - TikTok takođe izaziva oslobađanje adrenalina, serotonina i oksitocina, u zavisnosti od tipa sadržaja.

Dr Porter upozorava da ovakav "biomehanički odgovor" na TikTok može negativno da utiče na naše obrasce spavanja i kvalitet sna.

- S jedne strane, izloženost TikToku može da poboljša našu sposobnost brze obrade informacija i multitaskinga, ali s druge strane, smanjuje našu sposobnost za duboki fokus i trajnu pažnju - kaže on.

Tinejdžeri ranjiva kategorija

Zabrinjavajuće je i to što je mozak tinejdžera, koji je još uvijek u razvoju, posebno ranjiv na efekte TikToka. Studije su pokazale da upotreba TikToka kod mladih može dovesti do gubitka pamćenja, depresije, stresa i anksioznosti.

Dr Porter napominje da TikTok utiče i na samu prirodu mozga.

- Za razliku od prethodnih generacija, koje su skladištile određene informacije u memoriji, sadašnja generacija mladih više koristi svoj mozak kao pretraživač, a ne kao tradicionalni sistem za čuvanje činjenica - objašnjava on. Ova promjena se događa jer je svijest o tome da su informacije lako dostupne na internetu, pa se mozak sve više fokusira na to kako pristupiti informacijama, umjesto da pamti konkretne detalje.

Šta da preduzmete?

Pa, šta je suština svega ovoga? Dr Porter savetuje da pročitate knjigu umjesto da neumorno skrolujete.

- Šetajte bez telefona u ruci. Razgovarajte sa nekim licem u lice - rekoa je.

Ukratko, postoji čitav svijet izvan granica vašeg digitalnog uređaja, bogat dopaminom i avanturama punim oksitocina, koji čeka da ga istražite.

Zato sledeći put kada se uhvatite kako satima gledate TikTok, sjetite se da vam mozak možda viče za promjenom scene. I ne zaboravite, svijet je pun čudasa koja se ne mogu svesti na ekran vašeg telefona!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:19