/ -SHUTTERSTOCK
10/07/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Riješite problem otečenog lica za par minuta

Svi želimo da se probudimo ujutri svježe i odmorne, bez podočnjaka i bez otečenosti. I dok se "efekat pande" i može kamuflirati šminkom, natečeno lice se ne može sakriti. Ali postoji rešenje i za to – i to vrlo jednostavno.

Zašto nam je otečeno lice ujutru

Natečenost i oticanje tkiva lica, njegova "opuštenost" i nezdrava siva boja uvijek ukazuju na lošu cirkulaciju. Da bi koža dugo ostala elastična i mlada, potrebno je da krv u tijelu može slobodno da cirkuliše, a da pritom ne nailazi na bilo kakve prepreke.

Zašto se otok na licu najčešće primjećuje nakon spavanja? Jednostavno: kada se nalazimo u horizontalnom položaju, prirodno oticanje tečnosti iz glave je otežano jer su glava i tijelo horizontalno, u istom nivou. A ako snabdijevanje krvlju nije u redu, onda se situacija ujutru još više pogoršava. Ponekad je otečeno lice posledica bolesti bubrega ili endokrinog sistema. Ali u ovom članku nećemo razmatrati takve slučajeve.

Kako ukloniti otok?

Sami možete značajno poboljšati situaciju ako ujutru izvedete nekoliko jednostavnih vježbi koje efikasno eliminišu oticanje lica.

Pokrenite se

Najjednostavnija vježba koju radimo svakog jutra je da ustanemo iz kreveta i krenemo u akciju. Vertikalni položaj stvara prirodne uslove za odliv viška tečnosti sa lica, a aktivnim kretanjem stimulišemo kretanje tečnosti po cijelom tijelu. Stoga, ako želite da se brže oslobodite otoka, započnite jutro aktivno. Jutarnje vježbe su odličan način da se ne samo probudite, već i poboljšate svoj izgled.

Opustite vrat

Otok lica uvijek ukazuje na prepreke koje su na putu odliva tečnosti sa lica, odnosno napetost vrata. Da biste uklonili blokade na putu krvotoka, potrebno je da ispružite vrat što je moguće pravilnije i efikasnije u svim mogućim pravcima:

Prste jedne ruke naslanjamo na ključnu kost, a drugu na donju vilicu. Lagano istegnite mišiće, mijenjajući položaj ruku i istegnite prednje i bočne mišiće vrata sa obje strane.

Jednom rukom fiksiramo mišiće ispod potiljka, drugom se spuštamo prema leđima. Zamislite sebe kako "cijedite" tečnost iz glave u telo.

Za oticanje lica najčešće su "krivi" mišići potiljka, pa im treba posvetiti posebnu pažnju. Nagnemo glavu nadolje, spojimo ruke, stavimo ih na potiljak i lagano pritisnemo na glavu. Istežemo mišiće pritiskom na potiljak rukama, lagano okrećući glavu ulijevo i udesno. Važno je ne pretjerati. Da ne biste fiksirali glavu u tako nagnutom položaju, morate slijediti sledeći korak.

Stojeći istovremeno povlačimo obje ruke nadolje i blago naprijed, a glavu zabacujemo unazad i ispružimo bradu prema gore.

Legnemo da što više opustimo vrat. Pomoću srednjih prstiju krećemo se od rupice, koja se nalazi direktno u centru ispod potiljačne kosti. Istežemo mišiće u različitim pravcima uz primjetan napor. Moguće su bolne senzacije. Ovo je dobro.

Ne zaboravite da pazite na ishranu i pijte više čiste vode tokom dana. Prije spavanja izbjegavajte slanu i začinjenu hranu i, naravno, slatkiše. Obezbijedite sebi najudobniji jastuk koji možete pronaći. Da biste to uradili, možda ćete morati da isprobate 6-7 različitih opcija. Ne zaboravite i na dobar dušek. Tada će vam ujutru lice zahvaliti na trudu svježinom i elastičnošću kože,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jul 2024 01:02