/ GETTY IMAGES-YAKOBCHUK
13/04/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Serum s vitaminom C briše tamne fleke s lica

Prema dermatolozima, ovaj moćni sastojak može pomoći da se izblijede tamne mrlje i nudi niz drugih prednosti za njegu kože

Tamne mrlje se mogu pojaviti iz mnogo razloga – mogu biti posledice akni ili izazvane hormonskim stanjima kao što je melazma, na primjer. Bez obzira na uzrok, njihovo liječenje je vjerovatno vaš prioritet kada ih vidite. Ako želite da preduzmete akciju, razmislite o uključivanju proizvoda sa vitaminom C u svoju rutinu njege kože.

Prema dermatolozima, ovaj moćni sastojak može pomoći da se izblijede tamne mrlje i nudi niz drugih prednosti za njegu kože. Slijedi sve što treba da znate o korišćenju seruma koji sadrži vitamina C za tamne fleke.

Šta serum s vitaminom C čini tako moćnim

Vitamin C je moćan antioksidans koji se dobija iz prirodnih izvora kao što je citrusno voće i često se stavlja u različite proizvode za njegu kože, kao što su serumi, kreme, tonici i sredstva za čišćenje. Ovaj sastojak štiti kožu od razgradnje kolagena i neutrališe oštećenja izazvana slobodnim radikalima. Ovo poslednje je značajno jer smo stalno izloženi vazduhu, sunčevoj svjetlosti (UV zračenje) i zagađivačima koji pogoduju nastanku slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože. Zbog ovog svojstva, dermatolog dr Purvisha Patel kaže da vitamin C "pomaže u smanjenju oštećenja kože i promjene boje, što rezultira sjajnijom i ljepšom kožom".

Vitamin C može pomoći u smanjenju pojave tamnih fleka i hiperpigmentacije. To je zato što vitamin C reguliše enzim zvan tirozinaza koji je uključen u proizvodnju melanina. "Smanjenjem proizvodnje melanina u određenim oblastima, ta područja mogu da posvijetle, efikasno rešavajući problem tamnih fleka," kaže dermatolog dr Deeptej Singh.

Kako koristi

Izaberite pravi format proizvoda

Čisti oblik vitamina C, poznat i kao L-apsorbinska kiselina, može se naći u mnogim oblicima za njegu kože – od seruma do sredstava za čišćenje. Međutim, iako su dostupni mnogi tipovi proizvoda, specifična formulacija čini veliku razliku kada je u pitanju liječenje tamnih fleka. Ovo je iz nekoliko razloga. Spoljašnji sloj kože, koji se zove stratum corneum, prirodno je otporan na molekule rastvorljive u vodi poput vitamina C, objašnjava dr Singh. Stoga, proizvod mora biti u stanju da prodre u spoljašnji sloj kože da bi vitamin C bio efikasan.

Dr Patel posebno preporučuje upotrebu seruma. "Bolje je da se vitamin C isporučuje koži u serumu jer je vitamin C molekul rastvorljiv u vodi. Što znači da će bolje proći kroz spoljašnji sloj do dermisa u formulaciji na bazi vode poput seruma", kaže dr Patel. "Vitamin C rastvorljiv u vodi je moćniji od varijante rastvorljive u mastima."

Međutim, ako imate osjetljivu kožu, dr Patel kaže da proizvodi sa esterifikovanim vitaminom C mogu biti manje iritantni.

Pridržavajte se dosljednog rasporeda

Postoji mnogo različitih preporuka u vezi sa upotrebom vitamina C – posebno da li ga treba koristiti ujutru ili uveče i koliko često. DrPatel kaže da serum vitamina C možete koristiti svakodnevno i trebalo bi da ga nanesete na čistu suvu kožu nakon čišćenja i pre SPF-a.

Kombinujte ga s pravim proizvodima

Vitamin C se može koristiti sa drugim sastojcima i proizvodima za njegu kože za liječenje tamnih fleka. Za liječenje tamnih mrlja, dr Singh predlaže kombinovanje seruma s vitaminom C s hidratantnim vitaminom E. I treba ih nanositi dva puta dnevno. "Ova kombinacija je sigurna i može se prilagoditi u zavisnosti od uzroka tamnih mrlja", kaže dermatolog. Dr Singh takođe predlaže korišćenje vitamina C sa traneksamskom kiselinom za tamne mrlje povezane sa melazmom.

Dr Patel kaže da treba izbjegavati upotrebu vitamina C s određenim sastojcima za piling i kiselinama, kao što su retinol i alfa-hidroksi kiseline. Korišćenje ovih sastojaka sa vitaminom C može izazvati iritaciju; uglavnom ako se koriste zajedno svaki dan. Ako nanesete vitamin C ujutru, dr Patel predlaže da ove sastojke koristite uveče,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:48