Sindrom prazničnog srca / -FOTO: VORONAMAN/SHUTTERSTOCK
25/12/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smrtonosni sindrom prazničnog srca hara u ovo doba godine, danas najkritičniji dan

Studija je zaključila kako se ovaj sindrom javlja kod osoba koje do tada nisu patile od srčanih problema i to je ono što je kod ovog fenomena najužasnije

Sindrom prazničnog srca možda na prvu loptu da zvuči kao pojam iz romantičnih filmova, međutim riječ je o opasnom fenomenu koji postaje učestao baš u ovo doba godine.

Doktor Majkl Čejn iz Merilenda, istče da je praznični srčani sindrom prvi put opisan 1978. godine kada je uspostavljena veza između pijenja i srčanih aritmija. Studija je zaključila kako se ovaj sindrom javlja kod osoba koje do tada nisu patile od srčanih problema i to je ono što je kod ovog fenomena najužasnije.

- Očigledno da je u ovo doba godine mnogo više žurki, druženja i ljudi više piju - rekao je Čen. To može dovesti do prekomjernog opijanja, što dalje može da izazove srčane aritmije, piše vtop.com.

Doktori definišu prekomjerno opijanje kao konzumiranje pet ili više pića u isto vrijeme za muškarce i četiri ili više pića za žene. Atrijalna fibrilacija, rekao je Čen, spada u vrsta nepravilnog srčanog ritma.

- Ono što pacijenti mogu da osjete jesu lupanje srca, osjećaj da je vaše srce van ritma, preskakanje, što je ozbiljan razlog za zabrinutost, jer može dovesti do moždanog udara. Alkohol nije jedini krivac koji doprinosi srčanim aritmijama tokom praznika. Veće doze kofeina i veći unos soli u džank hrani i grickalicama takođe mogu dovesti do stresa na srce, što može doprinijeti atrijalnoj fibrilaciji - rekao je Čen.

Ako doživite vrtoglavicu ili vrtoglavicu koja može doći s aritmijom, ili iznenadnu epizodu u kojoj imate problema da progovorite ili doživite iznenadnu slabost na jednoj strani, važno je da potražite medicinsku pomoć.

Američko udruženje za srce objavilo je studiju u kojoj se navodi da se 25. decembra u SAD dogodi više srčanih smrti nego bilo kog drugog dana u godini a to pripisuju dijelom sindromu prazničnog srca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:10