Kisela voda / -SHUTTERSTOCK
12/02/2024 u 20:30 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stručnjaci otkrili kako kisela voda utiče na naše zdravlje

Gazirana voda ima zanemarljiv učinak na hidrataciju organizma u poređenju s običnom vodom

Je li gazirana voda jednako dobra kao i obična voda? Prema Ronaldu Maganu, profesoru na Medicinskom fakultetu Univerziteta St. Andrews u Škotskoj, odgovor glasi: "Ni blizu."

- Gazirana voda ima zanemarljiv učinak na hidrataciju organizma u poređenju s običnom vodom - rekao je ovaj profesor, koji je jedan od autora studije iz 2016. koja je upoređivala hidrirajuće učinke raznih napitaka.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistica Džen Baum kaže da gazirana voda može biti odličan izbor za svakog ko nije ljubitelj obične vode.

- Radije bih da se ljudi hidriraju napicima u kojima uživaju nego da ne piju dovoljno tečnosti tokom dana - ističe ona za BuzzFeed.

Nažalost, kada je riječ o zubima, stomatolog Kerisa Monkajo ima loše vijesti. Kada pijete gaziranu vodu, hemijska reakcija u vašim ustima pretvara ugljen dioksid u kiselinu, a kiselina nagriza zubnu gleđ, pojasnio je.

- Gleđ je vanjska zaštitna struktura naših zuba. Kada je ugrožena, to dovodi do niza stomatoloških problema, poput karijesa, oslabljenih zuba ili osjetljivosti - zaključio je Monkajo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:34