/ -SHUTTERSTOCK
07/06/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stručnjaci otkrivaju da li su parabeni zaista štetni

Kao što ste mogli da pretpostavite, parabeni su kategorija kozmetičkih sastojaka koji se mogu naći u šminki, proizvodima za njegu kose i njegu kože – ali to nije sve.

"Parabeni su klasifikacija hemikalija koje se obično koriste kao konzervansi u hrani, farmaceutskim proizvodima, kozmetici i proizvodima za ličnu njegu", kaže suosnivač SOS Beauty i predsjednica Charlene Valledor, koja ima iskustvo u kozmetičkoj hemiji, formulaciji i razvoju proizvoda.

Prema kozmetičkom hemičaru i osnivaču BeautyStat-a Ronu Robinsonu, konzervansi sprečavaju rast štetnih bakterija, kvasca i buđi u proizvodima u koje se unose. Bilo da je u pitanju teglica hidratantnekreme, flašica šampona ili tuba maskare. (Mogu se naći i u bezalkoholnim pićima, pivu, sirupima i drugim prehrambenim proizvodima.)

"Parabeni se koriste u izradi mnogih vrsta kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu njegu, kao što su losioni, dezodoransi, šamponi, ruževi, maskare i paste za zube", kaže Valledor. "Oni sprečavaju rast mikroorganizama kao što su bakterije, buđ i kvasac, i stoga pomažu da proizvod ostane bezbijedan za upotrebu tokom vremena.

Da li su parabeni zaista štetni i koje vrste parabena postoje

Kao i mnoge druge stvari, šteta od parabena zavisi od toga koga pitate. S jedne strane, tokom protekle decenije, bilo je studija koje sugerišu da hronična izloženost parabenima može dovesti do poremećaja hormona i razvoja raka dojke. Početak izazivanja straha oko parabena može se povezati sa jednom studijom iz 2004. koja je povezala parabene sa rakom dojke. Međutim, studija je brzo diskreditovala zbog tako male veličine uzorka (20 ljudi) i nedostatka kontrolne grupe žena bez raka dojke.

Najbolje istražen razlog za izbjegavanje parabena ima veze sa alergijama na koži. Valledor ističe da postoje studije koje ukazuju da parabeni mogu da pogoršaju osjetljivu kožu i izazovu nove alergije. Slično kao i kod mirisa, parabeni su loši za vas samo ako ste alergični na njih. 

Zabrinutost potrošača navela je mnoge brendove za ljepotu i ličnu njegu da uklone parabene iz svojih proizvoda i da se odluče za neke druge konzervanse. Treba utvrditi da li je to zaista neophodno ili ne. Kao što Valledor otkriva, nisu svi parabeni loši. Neki se javljaju prirodno.

"Parabeni su sintetički stvoreni za upotrebu u komercijalnim proizvodima. Ali se takođe nalaze u našem okruženju, a takođe su prirodno stvoreni u prirodi od biljaka i mikroba", objašnjava ona. "Biljke kao što su borovnice, šargarepa, masline, jagode i druge proizvode parabene (uglavnom metilparaben) zbog svoje pretpostavljene antimikrobne aktivnosti.

Sve u svemu, postoji zabrinutost koja se vrti oko parabena, ali je takođe došlo do pojave istraživanja i rekonfiguracije brenda kako bi se rešile te brige. Uz to, na vama je koju perspektivu parabena želite da uzmete. "Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih efekata povećane izloženosti parabenima, najbolje je ograničiti upotrebu i unos proizvoda i hrane koji sadrže parabene", zaključuje Valledor.

Kako izbjeći parabene u kozmetičkim proizvodima

Najbolji način da izbjegnete parabene u kozmetičkim proizvodima je da pazite na hemikalije na etiketama vaših sastojaka. "Ako su parabeni u formuli, lako se mogu identifikovati na listi sastojaka jer sadrže riječ ‘-paraben‘", kaže Valledor. Obratite pažnju na nazive: metilparaben, propilparaben, etilparaben i butilparaben. Ako vam čitanje dugačkih spiskova reči koje je teško izgovoriti izgleda prenaporno, ne brinite! Mnogi brendovi jasno identifikuju oznaku "bez parabena".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jul 2024 09:34