Dužina prsta mož otkriti sihološke poremećaje / -SHUTTERSTOCK
18/01/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Studija pokazala da dužina prsta može da ukaže na psihološke poremećaje

Da li ste hladnokrvni psihopata? Odgovor bi mogao biti u vašim rukama.

Istraživači u Kanadi analizirali su dužinu prstiju dobrovoljaca sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemima kako bi utvrdili da li je psihopatija "biološki ukorijenjena", piše "New York Post".

Tim je otkrio da je veća vjerovatnoća da će oni čiji su kažiprsti bili kraći od prstenjaka imati dijagnozu psihijatrijskog poremećaja.

Rezultati studije objavljeni su časopisu The Journal of Psichiatric Research.

Tim je započeo istraživanje navodeći da je već poznato da su oni sa kraćim kažiprstom i dužim prstenjakom češće povezani sa osobinama "tamne trijade" i agresivnim ponašanjem.

Osobine "tamne trijade" su "izrazito društveno nepoželjni stavovi, kao što su makijavelizam, narcizam i psihopatija".

Utvrđeno je i da osobe koje imaju visoke rezultate na skali "tamne trijade" imaju, na primer, jaku mentalnu čvrstinu i odlične sportske rezultate, ali i netoleranciju na neizvjesnost, čestu anksioznost i nedostatak empatije i manipulativnosti.

U istraživanju je učestvovalo 80 volontera – 44 sa psihijatrijskim problemima i 36 zdravih osoba bez dijagnostikovanih psihičkih stanja.

Analiza njihovih ruku je potvrdila da "u poređenju sa zdravim osobama, osobe sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemom najvjerovatnije imaju kraći kažiprst i duži prstenjak".

S druge strane, jedan od autora studije Serž Brend kaže da osobe sa kraćim kažiprstima ne treba da se uznemiravaju jer se ova pojava često povezuje sa potpuno zdravim ljudima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 07:49