/ GETTY IMAGES-DMYTRO BUIANSKYI
09/02/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto su emolijensi neophodni ako imate suvu kožu

Ovi hidratantni sastojci pomažu zatezanju kože

Na veoma dugačkom spiskom proizvoda koji održavaju vašu kožu srećnom i zdravom su i emolijensi. Ako imate suvu kožu, a do sada se niste okrenuli ovom magičnom rešenju – griješite. Ovi hidratantni sastojci pomažu zatezanju kože (antiage dejstvo) i omekšavanju kože lica (dejstvo protiv suvoće). Sada, samo je još potrebno da odaberete pravi emolijens za svoju rutinu njege. Šta su emolijensi?

Emolijensi su sastojci ili proizvodi koji hidriraju kožu tako što obezbjeđuju zaštitni sloj koji održava vlagu i sprečava i tretira suvoću kože. Ovo je široka kategorija sa mnogo različitih proizvoda i sastojaka: buteri, ulja, estri, lipidi i masne kiseline smatraju se emolijensima.

Neki emolijensi su prirodne opcije poput shea butera ili kokosovog ulja, dok su drugi sintetičkog tipa: mineralna ulja. Svi do jednog hidriraju kožu i zaglađuju je.

Vrste emolijenata

Termin emolijent nije isto što i emolijens. Emolijent je hidratantni proizvod koji sadrži neki od emolijenasa. Dakle, dok su shea buter ili minerlna ulja emolijensi, kreme, losioni i ulja koja ih sadrže nazivamo emolijentima.

Losioni sadrže uglavnom vodu i manje ulja, što ih čini ređim i doprinosi da se lakše upijaju. Ove vrste omekšivača na bazi vode su odličan izbor za ljude sa normalnom ili masnom kožom.

Kreme sadrže i vodu i ulje, dovoljno da zadrže vlagu u koži, ali ne ostavljaju mastan trag.

Buteri sadrže najveći procenat ulja; gusti su i mogu biti masni, što ih čini najboljim izborom za jako suvu i/ili ispucalu kožu.

Sprejevi su savršeno fina metoda nanošenja proizvoda.

Prednosti

Zamislite da je spoljašnji sloj vaše kože — često pominjana kožna barijera — sastavljen od pločica i fuga. Ćelije su pločice, a kada je fuga (ili lipidi) između njih napuknuta ili nedostaje, koža može postati suva i perutati se, pa čak i početi da svrbi. Emolijensi deluju kao fuga, popunjavajući te praznine kako bi zagladili i omekšali kožu.

Emolijensi su korisni ne samo za svakoga ko ima problema sa suvom, grubom kožom, već i za one sa stanjima kao što su ekcem, psorijaza i kontaktni dermatitis jer obnavljaju kožnu barijeru.

Ko treba da koristi emolijense?

Emolijensi su dobri za većinu tipova kože, jedini izuzetak su oni sa prirodno veoma masnom kožom. U ovom slučaju, emolijensi, posebno teški proizvodi bogati uljem, potencijalno mogu biti preteški i dovesti do začepljenih pora i izbijanja.

Kako se koriste emolijensi za suvu kožu?

Sa njima nema greške. Jedino što treba da izbjegavate je korišćenje posebno gustih emolijenata po cijelom licu. Preporuka stručnjaka je da ih koristite posle tuširanja kako biste zarobili najviše vlage,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 15:27