Batat zamjena za hljeb / -PRINTSKRIN/TEASERBILD
13/01/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zdrave zamjene za bijeli hljeb zaista postoje, učiniće vas sitim, a ne goje

Ne morate potpuno da se odreknete hljeba, ali možete povremeno da ga zamijenite zdravim alternativama

Za većinu nas hljeb je neizostavan dio skoro svakog obroka. Neki ga čak jedu i s voćem - lubenicom, dinjom, grožđem. Međutim, odavno je poznato da se hljeb ne ubraja u naročito zdravu hranu. Najčešće se proizvodi od prerađene pšenice, što mu umanjuje hranljiivost. Pored toga, od hljeba raste nivoa šećera u krvi, a često ne možemo da se zaustavimo na samo jednom parčetu pa pretjeramo s kalorijskim unosom.

Srećom, postoje zdrave alternative koje mogu zamijeniti ulogu hljeba u obrocima na maštovite načine. Neke od ovih zamjena mogu takođe raditi za ljude koji ne podnose gluten ili jednostavno ne podnose hljeb.

Ražani hljeb

Raž spada u žitarice, ali za razliku od pšeničnog hljeba, ražani hljeb ne izaziva tako značajan skok šećera u krvi kad ga pojedemo.On ima tamniju boju i gušću strukturu od običnog hljeba, a i ukus mu je malo jači. Odlikuje se visokim sadržajem vlakana,međutim sadrži gluten, pa ako imate netoleranciju na ovaj protein, ražani hljeb ipak preskočite.

Jaja

Pored toga što su među najhranljivijim namirnicama koje možete uključiti u svoju ishranu, jaja su takođe raznovrsna i ukusna i dobro se slažu s mnogim vrstama hrane. Prirodno su bogate proteinima i vitaminima B2, B12 i D. Ako ste ljubitelj hamburgera, ali ste svjesni da to nije najzdravija opcija, lepinju možete zamijeniti pečenim jajima.

Slatki krompir

Kriške kuvanog slatkog krompira, poznatog i kao batat, spadaju u još jednu odličnu zamjenu za pljeskavice, kao i druge vrste lepinja. Pored toga, možete koristiti i drugo povrće kao što su krastavci, pečurke, patlidžani i paprike. Posebno dobro idu uz dodatke kao što su krem sir i razne vrste mesa.

image

Kukuruzne tortilje umjesto bijelog hljeba

-SHUTTERSTOCK

Kukuruzne tortilje

Tortilje se najčešće prave od pšenice ili kukuruza, ali zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kukuruzne tortilje su zdravija opcija. Možete ih puniti sirom, mesom ili povrćem, a ukoliko spadate u osobe osjetljive na gluten, kukuruzne tortilje su dobara izbor, jer ga ne sadrže.

Salata

Ukoliko tražite najbolju zdravu opciju, hljeb možete zamijeniti zelenom salatom tako što ćete meso, sir ili drugo povrće umotati u list zelene salate - kao kada pravite burito. Na ovaj način ćete značajno smanjiti unos kalorija, što je posebno praktično za one koji pokušavaju da regulišu svoju težinu, ali i da unesu vitamine A i C.

Jabuke

Jabuke kao zamjena za hleb možda vam zvuči kao čudna ideja, ali vam savetujemo da im ipak date šansu. Ako volite sendviče sa puterom od kikirikija, pokušajte sledeći put da ga namažete na kriške jabuke - ova kombinacija ukusa je će vas sigurno oduševiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:56