Trebalo bi da prestanemo da dijelimo hranu na dobru i lošu / -FACEBOOK
24/01/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Znate li za pravilo 80-20: Ako želite da smršate, počnite ga primjenjivati

Trebalo bi da prestanemo da dijelimo hranu na dobru i lošu

Stručnjaci upozoravaju da jedna stvar, koju svaka moderna dijeta podrazumijeva, može mnogima da pokvari planove i omete plan skidanja kilograma.

"Dan za varanje"

Za neke ljude, popularno nazvani "dan za varanje" (cheat day) može da poremeti raspoloženje prilikom držanja dijete, jer taj dan imaju osjećaj kao da rade nešto pogrešno pa nerijetko osjećaju krivicu ili sramotu. I zato stručnjaci smatraju da je vrijeme da se manemo tog "sve ili ništa" razmišljanja.

- Ponekad treba sebi da damo malo oduška. Moramo da priznamo da smo ljudi i da ne možemo savršeno da poštujemo plan dijete svaki dan, po cijeli dan. Na početku svake dijete bitno je da shvatimo da će biti padova i uspona, i da je to sve normalan proces - objašnjava Kristin Kirkpatrik, nutricionista iz klinike Klivlend, piše Prva.rs.

Ona savjetuje da, umjesto što u dijeti uvodimo jedan dan kada sebi dajemo oduška da jedemo šta želimo, koji popularno zovemo "dan za varanje", oprobamo praćenje pravila 80/20.

Šta je pravilo 80/20

Ovo pravilo podrazumijeva da 80 odsto vremena jedemo hranu bogatu hranjivim materijama, a preostalih 20 odsto ono što nam duša želi. Osim toga, trebalo bi da prestanemo da dijelimo hranu na dobru i lošu, već da razmišljamo o hranjivim sastojcima koje nam svaka vrsta hrane pruža.

Stručnjaci savjetuju da bi trebalo da se klonimo dijeta koje striktno ograničavaju ono što jedemo jer takav način ishrane nije izvodljiv na duže staze.

- Kada posmatramo šta je održivo na duže staze i može da nam donese uspjeh, sve se svodi na prihvatanje ličnih, ali i kulturoloških i religioznih preferenci. Kada se držimo razmišljanja da nešto ne smijemo da jedemo jer nam to neće donijeti željeni rezultat, ne pomažemo sebi s usvajanjem zdrave navike jer to onda nije prirodno za nas, a ni ono što bismo voljeli – kaže Kirkpatrik.

Prije svake dijete neophodno je konsultovati se sa svojim izabranim ljekarom, ali i nutricionistom, kako bi se utvrdilo da li je odabrani plan ishrane zdrav i pogodan baš za nas.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:02