/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
03/10/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napravite sami micelarnu vodu

Zahvaljujući drematolozima, ali i zvijezdama šou biznisa, top modelima i profesionalnim šminkerima, micelarna voda, preparat za skidanje šminke i njegu lica, posljednjih godina je postala hit

U moru različitih preparata teško je izabrati micelarnu vodu koja ne sadrži metale i opasne konzervanse. Ali, možete je napraviti sami, pišu Nezavisne. Zahvaljujući drematolozima, ali i zvijezdama šou biznisa, top modelima i profesionalnim šminkerima, micelarna voda, preparat za skidanje šminke i njegu lica, posljednjih godina je postala hit.

Ime je dobila po malim uljastim molekulima (micelama) koji se dobijaju iz prirodnih šećera. Jedan kraj ovih molekula je hidrofilni i privlači vodu, dok je drugi lipofilni, odnosno privlači ulja i masne čestice i rastvara ih. Zbog toga je efikasna i u brisanju vodootporne šminke.

Recept za micelarnu vodu koja ne iritira kožu i koju nije potrebno ispirati, koja je jeftina, koja se jednostavno pravi od prirodnih sastojaka:

250 ml destilovane vode

1/8 kašičice lecitina (u granulama ili tečnog)

1/2 kašičice tečnog biljnog glicerina (možete kupiti u apoteci)

1/2 kašičice ulja badema, jojobe ili argana

1/2 kašičice tečnog sapuna

par kapi eteričnog ulja lavande ili ruže

staklena sterilna bočica tamne boje

cjediljka

staklena činija za miješanje

Priprema:

U staklenu činiju sipajte vodu, dodajte sve sastojke i dobro promiješajte. Dobijenu smjesu procijedite (zbog mogućih granulica lecitina koje se nisu rastvorile) i uz pomoć lijevka prespite u staklenu bočicu i čvrsto zatvorite. I vaša micelarna voda je gotova.

Koristite je kao i svaku kupovnu micelarnu vodu, ali pošto ne sadrži nikakve konzervanse, stabilna je da stoji samo mjesec dana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:21